Ana SayfaHaberlerSuudi medyası: Erdoğan’ın ziyareti Suudi tarafı isteksiz olduğu için iki kez ertelendi

Suudi medyası: Erdoğan’ın ziyareti Suudi tarafı isteksiz olduğu için iki kez ertelendi

Cumhurbaşkanı Erdoğan 29 Nisan’da Twitter hesabından yaptığı paylaşımda “Hâdimü'l Haremeyn'in daveti üzerine Suudi Arabistan'a bir ziyaret gerçekleştirdik” demişti. Fakat Suudi basınında yer alan haberlere göre Erdoğan’ın ziyaret talebi önce Şubat’ta, daha sonra Mart’ta ertelendi. Suudi tarafından onay Nisan sonunda, Kaşıkçı davasının devrinden sonra geldi.

“Erdoğan’ın bu ziyarete ihtiyacı vardı”

Suudi Arabistan devlet televizyonu Al-İkhbariye’de yer alan bir haberde “Erdoğan tekrar tekrar Krallık’ı ziyaret etmek istediğini dile getirdikten sonra bu amacına 5 yıl sonra ulaştı. Suudi liderlerle diyaloğun önemi göz önünde bulundurulursa, Erdoğan’ın bu ziyarete Arap dünyasındaki ülkelerle ilişkileri yeniden sağlamak için ihtiyacı vardı” denildi.

“Ankara, Abu Dabi ile yaptığı anlaşmanın bir benzerini Suudi Arabistan ile yapmak için dört gözle bekliyor”

The Arab Weekly’de yayınlanan bir başka makalede ise, Erdoğan’ın Suudi Arabistan’a ziyaret tarihi olarak Şubat’ı açıkladığı hatırlatılarak şu ifadelere yer verildi:

“Erdoğan aylardır bir tarihte Riyad’a gideceğini ve ardından başka bir tarihe ertelediğini ilan ediyor. Bu nedenle ziyaret, Suudi tarafının bunu onaylama konusundaki isteksizliğinin açık bir yansıması olarak Şubat’tan Mart’a ve nihayet Nisan’a kaydırıldı.”

Makaleye göre görüşmenin gerçekleşmesi, Türk mahkemelerinin Cemal Kaşıkçı davasını Suudi Arabistan’a devretmesinin ardından anca gerçekleşebildi.

The Arab Weekly’de ayrıca ziyaretin sebebine ilişkin ise şu ifadelere yer verildi:

“Erdoğan, özellikle Batı’dan gelen yabancı yatırımda önemli bir düşüşe yol açan artan bir diplomatik izolasyon karşısında Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri de dahil olmak üzere bölgesel rakipleriyle ilişkilerini iyileştirmeye çalıştı. Ankara, Abu Dabi ile çeşitli sektörlerde yaklaşık 10 milyar dolarlık önemli ekonomik anlaşmalar yapabildi ve Suudilerle benzer anlaşmalar yapmayı dört gözle bekliyor.”

- Advertisment -