Ana SayfaDış HaberTaliban Afganistan’ına ilk büyükelçiyi Çin atadı

Taliban Afganistan’ına ilk büyükelçiyi Çin atadı

Taliban, Çin'in yeni Afganistan büyükelçisini kabul etti. Bu atama, Taliban'ın Afganistan'da iktidarı ele geçirmesinden bu yana gerçekleşen ilk büyükelçi ataması oldu. Çin'in bu atamadan sonra dünyadaki hiçbir hükümet tarafından resmen tanınmayan Taliban’ı resmi olarak tanıma yönünde herhangi bir adım atıp atmayacağı merak ediliyor.

Yirmi yıl süren savaşın ardından ABD liderliğindeki NATO güçlerinin geri çekilmesi sonucunda Ağustos 2021’de iktidarı ele geçiren Taliban, o tarihten bu yana yaptırımlara tabi tutuldu ve hiçbir ülke onların yönetimini meşru olarak tanımadı.

Ülkenin Birleşmiş Milletlerdeki koltuğu hâlâ Eşref Ghani liderliğindeki eski hükümetin elinde bulunuyor. Afganistan’da Türkiye de dahil olmak üzere yalnızca 14 ülkenin diplomatik temsilciliği bulunuyor.

Associated Press’in haberine göre Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda bir polis konvoyu eşliğinde karşılanan Çin Büyükelçisi Zhao Sheng, aralarında dışişleri bakanı Amir Han Muttaki’nin ve eski başbakan vekili Muhammed Hassan Akhund’un da bulunduğu üst düzey Taliban yetkilileriyle buluştu.

Bu gelişme, Taliban’ın yönetimi ele geçirmesinden bu yana ilk kez Kabil’deki bir büyükelçinin törenle karşılanması anlamına geliyor.

Amir Han Muttaki, iki ülkenin özel bağları olduğunu söylerken Zhao’nun adaylığının “önemli bir mesaj içeren önemli bir adım” olduğunun altını çizdi.

Taliban’ın baş sözcüsü Zabihullah Mücahid, yeni büyükelçilerin güven mektuplarını ülke başkanına sunmalarının bir gelenek olduğunu söyledi. Zhao’nun varlığının Taliban’ın resmi tanınma talebi açısından ne anlama geldiğine ilişkin soruları ise yanıtsız bıraktı.

- Advertisment -