Ana SayfaHaberlerTaliban, Maarif Vakfı lisesi ve TİKA’nın yaptırdığı camide

Taliban, Maarif Vakfı lisesi ve TİKA’nın yaptırdığı camide

ABD Büyükelçiliği’nin ikinci kez vatandaşlarına ülkeden çıkmaları çağrısı yaptığı Afganistan’da Taliban ülkenin ikinci büyük şehri Kandahar'ı ele geçirdi. Hızla Kabil’e doğru ilerleyen Taliban güçleri, ülkenin kuzeyinde de Özbek ve Türkmen nüfusun yoğun olduğu Kunduz ve Cevizcan’ın da aralarında 4 vilayet merkezini kontrolü altına aldı. Taliban militanları Cevizcan’da TİKA’nın yaptırdığı camiye girdi, Türkiye Maarif Vakfı’na ait bir liseyi ziyaret etti. “Talebeler” demek olan ve kızların okula gitmesine karşı olan Taliban lisede eğitim faaliyetlerinin devamına “karar verdi.”

ABD’nin askeri birliklerini çekmeye devam ettiği Afganistan’da Taliban ilerleyişini kuzeye kaydırdı. Özbek ve Türkmen nüfus yoğunluğunun yüksek olduğu kuzey bölgelerinde ardı ardına 8 vilayet merkezi Taliban’ın kontrolüne geçti. 

Taliban Cevizcan, Kunduz, Seripul ve Tahar vilayet merkezlerini, Semangan’ın vilayetinin de kimi ilçelerini kontrolüne almış durumda.  Özbekistan sınırında yer alan ve nüfusunun büyük bölümü de Özbek olan Belh vilayetinin merkezi Mezar-ı Şerif’in de etrafını çevirmiş durumda. 700 bin nüfusa sahip Mezar-ı Şerif, Afganistan’ın en önemli şehirlerinden biri.

Mareşalin malikanesinde Taliban

Taliban ilerleyişi sırasında sembolik hedefler de seçiyor. Afganistan Özbekleri’nin güçlü figürü General Raşit Dostum’un Sibirgan’da bulunan köşküne giren Taliban mensupları, Dostum’un mareşal üniformasının da aralarında olduğu pek çok kıyafetiyle fotoğraflar çekildiler.


.

Maarif Vakfı’nın lisesinde Taliban

Taliban’ın eğitim birimi olduğu söylenen bir heyet de Cevizcan’da bulunan Türkiye Maarif Vakfı’na bağlı liseyi ziyaret etti. Okulun görevlileriyle birlikte inceleme yaparak eğitim faaliyetlerinin devamına “karar verildiği” duyuruldu.

TİKA’nın yaptırdığı camide Taliban militanları

2017 yılında TİKA tarafından Cevizcan eyaletinin Şibirgan şehrinde yapılan Ali Şir Nevai Camisi içinde silahlı pozlar veren Taliban militanlarının fotoğrafları da sosyal medyaya düştü.

“Kuzeyde Taliban tarafının öncüleri de Özbek, bu yoğun çatışmaları engelliyor”

Afganistan Özbek toplumunu yakından takip eden Avrasya Türk Dernekleri Federasyonu Başkanı İsmail Cengiz bölgeye dair güncel izlenimlerini Serbestiyet’e aktardı. Taliban bünyesinde de Özbek grupların olduğunu söyleyen Cengiz, bunun kuzey tarafındaki çatışmaları azalttığını öne sürdü. Raşit Dostum’un etkisi altında olmayan Özbek aşiretlerin önemli bölümünün ideolojik nedenlerle Taliban’ın içinde yer aldığını söyledi. Taliban ve ABD arasında Türk topluluklarını yok etmek üzere bir mutakabat olduğuna dair iddiaları da değinen Cengiz “Taliban’ın meselesi ABD ve Kabil yönetimine işbirlikçilik yaptığını söyledikleriyle, Özbeklerin ve Türkmenlerin özel hedef olarak seçilmesi gibi bir durumu pek olası bulmuyorum” dedi.

- Advertisment -