Ana SayfaHaberlerTaliban’ın davetine kimler katılıyor?

Taliban’ın davetine kimler katılıyor?

Rusya ilk olumlu mesaj verip sonra vazgeçti, Çin hala çekimser, Türkiye ve Pakistan “resmi davet almadık” diyor; İran ve Katar’dan ise henüz bir işaret gelmedi. Üç gün önce kabinesini belirleyen Taliban’ın yemin töreni seromonisine davet ettiği ülkelerden henüz olumlu yanıt veren yok.

Salı gecesi kabinesini ve kritik yönetim kadrosunu açıklayan Taliban’ın, 11 Eylül günü yemin töreni düzenleyeceği iddia ediliyordu.

Taliban Kültür Komisyonu üyesi Inamullah Samangani, geçici hükümetin yemin töreni için birkaç gün önce iptal kararı alındığını, cumartesi günü (yarın) gerçekleşmeyeceğini açıkladı.

Daha önce Al Jazeera’ya konuşan bir Taliban üyesi, Türkiye, Çin, Rusya, İran, Pakistan ve Katar’a yeni hükûmetin duyurulacağı tören için davetiye gönderdiklerini belirtmişti.

Çin: Çekimser

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Wang Wenbin, Pazartesi günkü basın toplantısında, Taliban’ın Çin’i hükümet kurma törenine davetine icabet edilip edilmeyeciği sorusuna, “Şu anda size sunabileceğim net bir bilgi yok” cevabı verdi.

Wang, Çin’in “Afganistan’ın ılımlı ve ihtiyatlı iç ve dış politikaları destekleyen açık, kapsayıcı, geniş tabanlı bir hükümet kurmasını ve komşu ülkelerle iyi ilişkiler içinde yaşamasını” desteklediğini yineledi.

Rusya: Önce olumlu mesaj sonra ret

Moskova’nın bir davet aldığını doğrulayan Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, geçtiğimiz Pazartesi Rusya’nın yeni Taliban hükümetini destekleyeceğini ve kapsayıcı olması halinde açılış törenine katılacağını söylemişti:

“Taliban ve Peştunlar dışındaki diğer etnik gruplar da dahil olmak üzere Hazaralar, Özbekler, Tacikler gibi, Afgan toplumunun tüm yelpazesini yansıtacak bir hükümetin oluşum sürecini, yeni bir hayata istikrarlı geçişi desteklemek istiyoruz.”

Peskov: “Hiçbir şekilde katılmayacağız”

Fakat bugün Kremlin’den, Rusya’nın yeni Taliban hükümetinin Afganistan’daki göreve başlama törenine hiçbir şekilde katılmayacağı açıklaması geldi

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya’nın Taliban’ın kurduğu “geçici hükûmetin” yapacağı yemin törenine katılmayacağını açıkladı: “Hayır, Rusya herhangi bir şekilde katılım göstermeyecek.”

RIA haber ajansına göre, Rusya parlamentosunun üst kanadının sözcüsü bu haftanın başlarında Rusya’nın açılışta büyükelçi düzeyindeki yetkililer tarafından temsil edileceğini söyledi.

Rusya’nın Afganistan özel temsilcisi Zamir Kabulov da benzer bir soruyu daha önce “Davetiye aldık. Orada büyükelçimiz var, kimsenin gitmesine gerek yok” şeklinde yanıtlamıştı

Pakistan ve Türkiye: Resmi davet almadık

Davet edilen ülkelerden olduğu yazılan Pakistan’ın Dışişleri Bakanı Şah Mahmud Kureyşi, bugün düzenlenen basın toplantısında Pakistan’ın 11 Eylül’de yapılması planlanan yeni Afganistan Kabinesi’nin yemin törenine katılmak için henüz resmi bir davet almadığını söyledi.

İki gün önce NTV’de soruları yanıtlayan Çavuşoğlu, Taliban’ın davetine ilişkin bir soruya “Hükümet henüz kurulmadı ve bize de bir davet gelmedi” yanıtını verdi.

İran ve Katar’dan henüz olumlu veya olumsuz bir cevap gelmiş değil.

- Advertisment -