Ana SayfaHaberler“Taliban’ın itidalli ve ılımlı açıklamalarını memnuniyetle karşılıyoruz”

“Taliban’ın itidalli ve ılımlı açıklamalarını memnuniyetle karşılıyoruz”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, TV kanallarının ortak yayınında konuştu. Erdoğan,"Taliban’ın yaptığı itidalli ve ılımlı açıklamaları memnuniyetle karşılıyoruz” derken, Kabil Havalimanı’nın güvenliğini sağlama niyetimiz halen baki. Taliban’ın Türkiye'ye yaklaşımı köşeli değil, daha dikkatli ve hassastır" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kanal 7, Ülke TV, 24 TV, TVNET ve TV 360 ortak canlı yayınında gündeme dair açıklamalarda bulundu.

Erdoğan’ın açıklamalarında en dikkat çekici kısım, Afganistan’da Taliban’ın hükümeti ele geçirmesi ve Kabil Havalimanı’nı TSK’nın koruması ile ilgili yaptığı açıklamalar oldu.

“Taliban’ın yaptığı itidalli ve ılımlı açıklamaları memnuniyetle karşılıyoruz”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Taliban’ın Afganistan’da yönetimi ele geçirmesi hakkında düşüncelerinin sorulması üzerine şu cümleleri kullandı:

“Yönetimde kim olursa olsun iyi ve kötü günde Afganistan’ın yanında yer almak hem ahde vefanın hem de kardeşliğimizin gereğidir. İlgili kurumlarımız zaten bir süredir Taliban’la irtibat halindeydiler. Biz de ülkenin geleceğini konuşmak üzere Taliban yöneticilerini kabul edebileceğimizi daha önce de ifade etmiştik. Bu tavrımızı bugün de muhafaza ediyoruz.

“Taliban’ın yaptığı itidalli ve ılımlı açıklamaları bizler de memnuniyetle karşılıyoruz.”

“Kabil Havalimanı’nın güvenliğini sağlama niyetimiz halen bakidir”

Erdoğan, “Taliban’ın ‘Türkiye’nin Afganistan’ın düşmanı olmadığı’ ancak ‘Afganistan’da hiçbir yabancı güç istemedikleri’ yönündeki açıklamalara nasıl bakıyorsunuz?” yönünde sorulan bir soruya ise şu cevabı verdi:

“Hamit Karzai Havalimanı’nın güvenliğine katkı sunmanın yanı sıra resmi ve sivil toplum kuruluşlarımız vasıtasıyla ülkenin ayağa kalkması için çaba harcadık. Biz Afganistan’a ciddi yatırımlar, harcamalar yaptık. Hala yapıyoruz. Bundan sonra da yapacağımızın da bazı alametleri ortada. Bizim şu an orada iş adamlarımız var. Onlar orada bulunmakla yatırım sürecini devam ettiriyor.

“Afganistan’daki askerlerimiz hiçbir zaman muharib bir güç olarak görev yapmadı. Biz askerlerimizi orada yabancı bir güç olarak görmedik, kullanmadık. ABD’nin çekilmesi sonrasındaki amacımız havalimanının emniyetini temin ederek bu ülkenin güvenliğine katkı sağlamaktı. Bu niyetimiz halen bakidir.

“Şimdi sahada oluşan yeni gerçeklere göre planlarımızı yapıyor, görüşmelerimizi de ona göre sürdürüyoruz.”

Erdoğan’ın açıklamalarından öne çıkan diğer kısımlar şu şekilde:

“Şu an itibariyle 552 kişiyi tahliye etmiş durumdayız”

“Afganistan’daki vatandaşlarımızın güvenliğini ve huzurunu temin etmek bir numaralı önceliğimiz. Vatandaşlarımızı özel uçak seferleriyle tahliye işlemlerimizi sürdürüyoruz. Havalimanının 2 boyutu var: bir sivil, bir de askeri. Biz bu çalışmayı daha çok askeri havalimanı üzerinden yapıyoruz. Afganistan’daki vatandaşlarımıza seri bir şekilde ulaştık. Devletimizin tüm imkanlarıyla yanlarında olduğunu kendilerine vurguladık. Ülkemize dönmek isteyenleri devletimizin tüm imkanlarıyla bilgilerini derledik, toparladı ve bildirdik. Bugün askeri uçağımızla 201 vatandaşımızı İslamabad’a götürdük, oradan da THY ile ülkemize gelmelerini sağladık. Şu an itibarıyla toplam 552 kişiyi tahliye etmiş durumdayız.”

“Taliban’la görüştük, her türlü işbirliğine hazırız”

“İlgili kurumlarımız bir süredir Talibanla irtibat halindeydi. Biz de ülkenin geleceğini konuşmak üzere Taliban yöneticilerini kabul edebileceğimizi daha önce de ifade etmiştik. Bu tavrımızı muhafaza ediyoruz. Afgan halkının huzuru, Türk soydaşlarımızın selameti ve ülkemizin çıkarlarının korunması noktasında her türlü işbirliğine hazırız. Taliban’ın yaptığı itidalli ve ılımlı açıklamaları memnuniyetle karşılıyoruz. Talibanın Türkiyeye yaklaşımı köşeli değil, daha dikkatli ve hassastır. Aynı hassasiyetin devam etmesini temenni ediyorum. Bir çok yerde yapılan toplantılarda bu hassasiyeti görüyoruz.”

- Advertisment -