Ana SayfaHaberlerTalim alanı yakınlarında ölü bulunan 16 yaşındaki Muharrem Aksem’in ön otopsi raporu:...

Talim alanı yakınlarında ölü bulunan 16 yaşındaki Muharrem Aksem’in ön otopsi raporu: “Vücuttan 12 metal parçası çıkarıldı”

Şanlıurfa’da özel harekât polislerinin talim alanının yakınlarında cansız bedeni bulunan çoban Muharrem Aksem’in ön otopsi raporunda, vücudundan 12 adet metalik cismin çıktığı ve sağ elinin olmadığı belirtiliyor. Ailenin avukatı Hatice Akıllı Öz, “Halka, alanın bir eğitim alanı olduğuna dair bir bilgi verilmemiş. Güvenlik önlemleri yok. Çok büyük ihmaller olduğu belli” diye konuştu. Şanlıurfa Valiliği’nden “Arazide bulmuş olabileceği bir cismin infilak etmesi sonucunda hayatını kaybettiği değerlendirilmektedir” açıklaması yapılmıştı. DEVA Partili Yeneroğlu, İçişleri Bakanı Soylu’nun yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Şanlıurfa’nın merkez Eyyübiye ilçesine bağlı Çalışkan Mahallesi’nde 24 Mart’ta özel harekât polislerinin atış talimi yaptığı alanda cansız bedeni bulunan 16 yaşındaki Muharrem Aksem’in ön otopsi raporu aile avukatlarına teslim edildi.

Mezopotamya Ajansı’ndan Emrullah Acar’ın haberine göre, raporda Aksem’in sağ elinin olmadığı ve yüzü ile vücudunda çok sayıda açık yara izi bulunduğu bilgileri yer alıyor. Rapora göre, Aksem’in vücudundan farklı boyutlarda on iki metalik cisim çıkartıldı.  

Aile avukatı Hatice Akıllı Öz, ön otopsi raporunda Aksem’in kesin ölüm nedenine dair bir değerlendirmenin olmadığı, kesin ölüm nedeninin belirlenmesi için İstanbul Adli Tıp Kurumu (ATK) İhtisas Dairesi’nden çıkacak otopsi raporunu beklediklerini söyledi. Öz’ün verdiği bilgiye göre ön otopsi raporunda Aksem’in yüzünde ve vücudunda çok sayıda açık yaranın olduğu belirtiliyor ve ölüm nedeni olarak metal parçalarının vücuda isabet etmesi gösteriliyor:

“Olay yerine gittiğimizde de sağ eli yoktu. Vücuttan 12 adet metalik parça çıkarılmış ama bunların ne olduğuna dair bir şey söylemek için erken. Cisimlerin ne olduğunun belirlenmesi için balistik inceleme yapılacak. İstanbul’dan gelecek kati raporu beklemekte fayda var.”

“Mahalle sakinleri atış talimi sırasında ağır silah kullanıldığını söylüyor”

Ön otopsi raporunda kesin ölüm saatine dair bir bilginin olmadığını dile getiren Öz, “Urfa Valiliği bir açıklama yaptı ve 2005 yılından bu yana alanın eğitim alanı olduğunu söyledi. Ancak mahallede yaşayan insanlar son 2 yıldır atış talimi yapıldığını belirtiyor. Mahalle sakinleri atış talimi sırasında çok ağır silahların kullanıldığı bilgisini verdi. Bombaların kullanıldığı belirtiliyor” dedi. 

“Oranın bir eğitim alanı olduğuna dair bir bilgilendirici tabela yok, koruyucu bir önlem yok”

Atış talim alanı olarak kullanılan meranın mevzuata uygun olmadığını vurgulayan Öz, “Kesinlikle mevzuata aykırı. Oranın bir eğitim alanı olduğuna dair bir bilgilendirici tabela yok, koruyucu bir önlem yok. Halka, alanın bir eğitim alanı olduğuna dair bir bilgi verilmemiş. Güvenlik önlemleri yok. Çok büyük ihmaller olduğu belli. Bomba da patlamış olsa, mermi de isabet etmiş olsa ortada var olan ihmali göz ardı etmemek gerek” diye konuştu.

Etkin bir soruşturmanın yürütülmesi için girişimlerde bulunacaklarını söyleyen Öz şunları söyledi:

“İdari anlamda hukuki mücadelemizi vereceğiz. Basında yanlış anlaşılmalara yol açan haberler var. Aksem 3 gündür kayıp değildi. Aynı gün kendisinden saat 16.00’dan sonra haber alınamaması üzerine ailesi havanın kararması ile aramaya çıktı ve gece saat 22.00 sıralarında bulundu.

“O gün hayvan otlatıyordu, ancak hayvan otlatmayı kardeşine devredip, ‘ben eve gidiyorum’ diye kardeşinin yanından ayrılıyor. Vücudunda mermi izi olduğu ve paramparça olduğu yönünde paylaşımlar var ama metalik cisimlerin mermi olduğuna dair bir bilgi yok ve sadece vücudunda eli yok. Görgü tanıkları cesedin yanında bir hayvan olduğunu, tilki olduğunu beyan ediyor. Kopmanın hayvan yemesi sonucu mu yoksa patlama sonucu mu olduğuna dair bir bilgi şu an yok.”

Yeneroğlu: “Neden patlayıcı cisimleri alanda tehlikeli bir biçimde bırakarak terk etmişlerdir”

DEVA Partisi İstanbul milletvekili Mustafa Yeneroğlu konuyla ilgili İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Yeneroğlu’nun önergesinde şu sorular yer alıyor:

1- Söz konusu alan kaç yıldır emniyet müdürlüğüne tahsis edilmiştir? Emniyet güçleri bu alanı kaç yıldır fiilen kullanmaktadır?

2- Emniyet güçleri bu alanda haftanın kaç günü atış talimi ve tatbikatlar yapmaktadır?

3- Atış talimi ve tatbikatlar sırasında hangi silahlar kullanılmaktadır? Ağır teçhizatlar ve patlayıcı madde kullanılmakta mıdır?

4- Bu olaydan önce köylüler tarafından atış talimi ve tatbikatların köylerine çok yakın bir mevkide yapılması nedeniyle atış talimi ve tatbikatlar için başka bir yerin tercih edilmesi veya gerekli önlemlerin alınması için valiliğe, emniyet müdürlüğüne veya jandarma komutanlığına başvuruda bulunulmuş mudur?

5- Emniyet ilgili alanda gerekli önlemleri almış mıdır? Atış talimi ve tatbikat alanının etrafı çit, duvar veya benzeri engellerle çevrilmiş midir? Uyarı levhaları konulmuş mudur?

6- Atış talimi veya tatbikatların gerçekleştirileceği zaman civar köylerdeki muhtarlara bilgi verilmekte midir?

7- Valilik açıklamasına göre; olay günü tatbikat 15.08’de sonlandırılmış, müteveffa ise 17.30’da cep telefonu ile bir görüşme yapmıştır. Bu bilgilerin doğruluğunu ortaya koyan dayanaklar nelerdir ve müteveffanın iletişim bilgileri nasıl edinilmiştir?

8- Valilik açıklamasına göre, atış talimi ve tatbikat yapılan alanda müteveffanın bulduğu ve eline aldığı cisim patlamıştır. Bu açıklamanın doğru olduğu kabul edildiğinde; emniyet güçleri atış talimi ve tatbikat yaptıkları alanı neden temizlememiş, neden patlayıcı cisimleri alanda tehlikeli bir biçimde bırakarak terk etmişlerdir?

9- Can kaybı yaşanan olayların tekrar yaşanmaması için söz konusu olay yerine ilişkin ne tür önlemler alınacaktır?

Valilik: “Arazide bulmuş olabileceği bir cismin infilak etmesi sonucunda hayatını kaybettiği değerlendirilmektedir”

Şanlıurfa Valiliği 26 Mart Cumartesi günü yaptığı açıklamada, Muharrem Aksem’in arazide bulmuş olabileceği bir cismin infilak etmesi sonucu hayatını kaybettiğinin değerlendirildiğini açıklamıştı.

Muharrem Aksem’in hayatını kaybetmesiyle ilgili, adli ve idari soruşturmanın başlatıldığını vurgulayan valilik açıklaması şöyle:

“Eyyübiye ilçesi Çalışkanlar Mahallesi’nde meydana gelen şüpheli ölüm olayının ardından yapılan detaylı soruşturmada; bölgenin Şanlıurfa İl Emniyet Müdürlüğü’müzce 2005 yılından bu yana resmi atış ve eğitim yeri olarak kullanıldığı, şüpheli ölüm olayının söz konusu alanın yaklaşık 300 metre dışında yaşandığı ve olay günü İl Emniyet Müdürlüğü personelinin sabah vakitlerinde alana gelip, eğitimi tamamladıktan sonra saat 15.08’de atış alanından ayrıldıkları PTS kayıtları, güvenlik kameraları ve alınan beyanlardan anlaşılmıştır.

“Aynı gün 16.40 sıralarında maktulün arkadaşına kendi kullanmış olduğu cep telefonundan mesaj gönderdiği, 17.30’da da başka bir arkadaşıyla telefonla görüşme yaptığı tespit edilmiştir. Ayrıca, yapılan otopsi incelemesinde; maktulün vücudunda mermi giriş çıkışının bulunmadığı, vücudun değişik yerlerinde metal parçaları olduğu anlaşılmıştır.

“Bu verilerden hareketle, maktulün saat 17.30’dan sonraki bir saatte arazide bulmuş olabileceği bir cismin infilak etmesi sonucunda hayatını kaybettiği değerlendirilmektedir.”

- Advertisment -