Ana SayfaHaberlerTanju Tosun: ‘Önerilen seçim kanunu 2018 seçimlerinde uygulansaydı; Cumhur İttifakı 36 daha...

Tanju Tosun: ‘Önerilen seçim kanunu 2018 seçimlerinde uygulansaydı; Cumhur İttifakı 36 daha fazla, Millet İttifakı 44 daha az milletvekili çıkarırdı’

Siyaset bilimci Prof. Tanju Tosun sosyal medya hesabından, Cumhur İttifakı’nın hazırladığı seçim kanunu teklifinin 2018 genel seçimlerinde uygulanması durumunda oluşacak tabloyu özetledi. Tosun, bu durumda Cumhur İttifakı’nın 36 milletvekili fazla kazanacağını ve toplam milletvekili sayısının 344 değil 380 olacağını yazdı. Tosun'un hesabına göre 44 yerine sadece 1 milletvekili çıkartacak olan İYİ Parti en büyük kaybı yaşayacaktı.

AK Parti ve MHP’nin birlikte önerdiği seçim kanunu teklifi 2018 seçimlerinde uygulansaydı AK Parti’nin 27, MHP’nin 9, HDP’nin ise 8 milletvekilliği daha fazla, CHP ve İYİ Parti’nin ise daha az sayıda milletvekili çıkaracağını söyledi.

Tosun, CHP’nin 1 milletvekili daha az alacağını söylerken, toplamda 44 milletvekili çıkaran İYİ Parti’nin ise yalnızca 1 milletvekili çıkarabileceğini belirtti.

Tosun paylaşımlarına şöyle devam etti:

“Millet İttifakı ise 189 yerine, sadece CHP’nin 146 vekiliyle sınırlı kalacaktı. Meslektaşımız Çağrı D. Çolak’ın hesaplamasına göre geçerli oyların temsili ise % 99,3 yerine, % 88 olacaktı. Kanun değişikliği teklifi baraj düşürülse de temsil adaletini arttırmaktan uzaktır.

“2018’den bugüne partilerin oy tabanlarında geçişkenlik arttığı için bu dağılımın oluşması büyük partiler için mümkün olmasa da küçük partiler için seçim yaklaştıkça stratejik karar almaları zorunlu görünüyor.”

- Advertisment -