Ana SayfaDış HaberWagner lideri Prigozhin’in içinde olduğu jet Rusya'da 'düştü'

Wagner lideri Prigozhin’in içinde olduğu jet Rusya’da ‘düştü’

Wagner lideri Prigozhin ile başka Wagner yöneticilerini taşıyan jet uçağı Rusya'nın Tver bölgesi yakınlarında düştü. Kazada uçakta bulunan on kişiden kurtulan olmadı. Olay sırasında Putin, konserdeydi. Wagner grubunun Haziran ayında isyan başlatarak Moskova'ya yürüyüşe geçmesi sonrası Kremlin'le arası bozulmuştu.

Rusya Federal Hava Taşımacılığı Ajansı, Moskova’ya karşı ayaklandıktan sonra Kremlin’le arası açılan Rus paralı asker grubu Wagner’in lideri Yevgeniy Prigozhin’in öldüğünü açıkladı. Uçaktaki 10 kişinin de hayatını kaybettiği bildirildi. 

Düşen uçakta hayatını kaybedenler arasında Wagner’in liderlerinden Dimitry Valeriyeviç Utkin’in de olduğu açıklandı. 2017 yılında, Prigozhin’in de pay sahibi olduğu Putin ile yakın bağlantıları olan Concord Danışmanlık ve Yönetim Şirketi’nin CEO’su olarak atanan Utkin, ABD Hazine Bakanlığı tarafından Kırım ve Ukrayna’daki askeri müdahaleler nedeniyle yaptırım kapsamına dâhil edilmişti.

Prigozhin ile Utkin’in cansız bedenlerine ulaşıldı.

Wagner Grubu’na ait RA-02795 kuyruk numaralı Embraer ERJ 135 uçağı Tver bölgesinde düştü.

Kazayla ilgili soruşturma başlatıldığı ve Tver Valisi Igor Rudenya’nın durumla bizzat ilgilendiği açıklandı.

Putin konserdeydi

Prigozhin ile diğer Wagner yöneticilerinin içinde olduğu uçak düştüğü sıralarda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kursk Savaşı’nın 80’inci yılı için düzenlenen konserdeydi.

Biden: “Rusya’da Putin’in arkasında olmadığı olay pek yoktur”


ABD Başkanı Joe Biden, olayla ilgili ilk yorumunda şunları söyledi:

“Tam olarak ne olduğunu bilmiyorum ama şaşırmadım. Rusya’da Putin’in arkasında olmadığı olay pek yoktur.”

- Advertisment -