Ana SayfaHaberlerDünyaTayvan ordusunda “Çin ajanlığı” soruşturması: Bir yarbay tutuklandı, bağlantıları inceleniyor

Tayvan ordusunda “Çin ajanlığı” soruşturması: Bir yarbay tutuklandı, bağlantıları inceleniyor

Tayvan ordusunda önemli bir birim olan Havacılık ve Özel Kuvvetler Komutanlığı’nda görevli Yarbay Hsieh Çin’e askeri bilgiler sızdırdığı suçlamasıyla tutuklandı. Hsieh ile Çin istihbaratı arasındaki bağlantı olduğu söylenen adı açıklanmayan ikinci bir kişi daha tutuklandı, emekli bir binbaşının da olduğu 4 Tayvanlı daha soruşturma kapsamına alındı. Tayvan’da son on yılda en az 21 muvazzaf ya da emekli subay Çin ajanlığı suçlamasından hüküm giydi.

Tayvan’da Havacılık ve Özel Kuvvetler Komutanlığı’nda görev yapmakta olan Hsieh soyadlı bir yarbay Çin ajanlığıyla suçlanarak tutuklandı.

Tayvan’ın güvenlik sırlarıyla ilgili bilgiler iletmekle suçlanan Hsieh ile Çin istihbaratı arasında aracılık yapmakla suçlanan bir kişi daha tutuklanarak cezaevine gönderildi. Hsieh ile suç ortağı olduğu iddia edilen kişiye Tayvan savcılığınca “vatana ihanet” suçlaması yöneltildi. Hsieh’in adının tamamı ya da fotoğrafı yayımlanmadı.

Aynı soruşturmada Hsieh ile birlikte hareket ettiği şüphesiyle gözaltına alınan biri emekli binbaşı olan dört kişi kefaletle serbest bırakıldı.

Hsieh’in Çin istihbaratı için çalışan bir ajan şebekesi kurmuş olabileceği düşünülüyor.

10 yılda 21 subay Çin casusluğundan hüküm giydi

Tayvan Savunma Bakanlığı, Çin Komünist Partisi’nin sızma faaliyetlerine karşı casuslukla mücadele eğitimlerini hızlandıracaklarını açıkladı.

Son 10 yılda Tayvan ordusunda yüzbaşı ve üstünde rütbelerde görev yapmış en az 21 muvazzaf ya da emekli subay, Çin ajanlığı suçlamasıyla hüküm giydi.

- Advertisment -