Ana SayfaHaberlerDünyaTayvan, Türkiye’den aldığı 127 ton yumurtada kanserojen madde buldu: “İç piyasaya sürülen...

Tayvan, Türkiye’den aldığı 127 ton yumurtada kanserojen madde buldu: “İç piyasaya sürülen yumurtalarda da var mı?”

Tayvan Tarım Bakanı Chen Chi-chung, yasaklı kanserojen maddeler içerdiği tespit edilen 127 ton Türk yumurtası için tazminat talep edileceğini açıkladı. Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi CHP’li Bekir Başevirgen: “Tespit edilen bu kalıntı, çevreden, yemden, sudan veya tavuktan kaynaklı değil. Doğrudan kullanımı kesinlikle yasak olan ilaç veya ilaç hammaddesinin tavuklara verilmesi sonucu ortaya çıkmaktadır. İç piyasaya sürülen ve vatandaşlarımızca tüketilen yumurtalarda da benzer zararlı kalıntılar var mı?”

Tayvan’ın yarı resmi yayın organı CNA’da yer alan habere göre, 12-18 Temmuz arasında, sınırdaki kontrollerde Türkiye’den alınan beş parti yumurtada “nitrofuran” isimli kanserojen madde tespit edildi. Tayvan, iklim koşulları, artan maliyetler ve kuş gribi nedeniyle yumurta üretiminde yaşanan sorunlara karşı Türkiye, ABD ve Avustralya’dan yumurta ve tavuk ithalatı için özel bir program başlatmıştı.

Tayvan Gıda ve İlaç Dairesi, yumurtaların tamamının imha edildiğini duyurdu.

Tayvan’la yumurta krizi üzerine açıklama yapan CHP Manisa Milletvekili ve Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Bekir Başevirgen, “Bu gerçekten de çok ciddi bir durum. Öncelikle şunun bilinmesi gerekir ki tespit edilen bu kalıntı, çevreden, yemden, sudan veya tavuktan kaynaklı değil. Doğrudan kullanımı kesinlikle yasak olan ilaç veya ilaç hammaddesinin tavuklara verilmesi sonucu ortaya çıkmaktadır” dedi.

Başevirgen’in açıklamasına göre maddenin kullanımı Türkiye’de de yasak:  “29 Nisan 2011 yılında yürürlüğe giren “Türk Gıda Kodeksi Hayvansal Gıdalarda Bulunabilecek Veteriner İlaçlarına Ait Farmakolojik Aktif Maddelerin Sınıflandırılması Ve Maksimum Kalıntı Limitlerinin Belirlenmesi Hakkında Tebliğ’in” eki olan “Hayvansal Gıdalarda Bulunabilecek Veteriner İlaçlarına Ait Farmakolojik Aktif Maddelerin Sınıflandırılması Ve Maksimum Kalıntı Limitleri” bölümünde yer alan yasaklı maddeler tablosunda “Nitrofuranlar’ın (Frazulidone dahil) kullanımının kesinlikle yasak olduğu belirtilmektedir. Yine ilacın prospektüsünde, bu ilacın bazı gıdalar, içecekler veya diğer ilaçlarla birlikte alındığında ciddi yan etkilere neden olabileceği açıkça yazıyor. İçimize bir kere şüphe düştü. Bu vahim hatanın halk sağlığı boyutunun yanı sıra yumurta ihracatına ve işini düzgün yapan kümes sahiplerine vereceği zarar da çok büyük olabilir. Dünyaca kabul gördüğümüz ve prestijimizin yüksek olduğu tavukçuluk sektörümüz büyük yara alabilir. Tarım ve Orman Bakanlığı ihraç edilen bu yumurtaları daha ülkeden çıkmadan ilaç ve zararlı madde kalıntısı yönünden incelemiyor mu? İç piyasaya sürülen ve vatandaşlarımızca tüketilen yumurtalarda da benzer zararlı kalıntılar var mı? Bakanlığın “İlaç Takip Sistemi” ve “Ulusal Kalıntı İzleme Planı” hiçbir işe yaramıyor mu?”

- Advertisment -