Ana SayfaHaberlerDünyaTayvan’ın kurucusu Çan Kay-şek’in torunu, 43 yaşında Tayvan’ın başkentine belediye başkanı seçildi

Tayvan’ın kurucusu Çan Kay-şek’in torunu, 43 yaşında Tayvan’ın başkentine belediye başkanı seçildi

Tayvan’daki yerel seçimlerde Tayvan’ın bağımsız bir devlet olmasını savunan iktidardaki Demokratik İlerleme Partisi ağır bir yenilgi aldı, birçok şehirde belediye seçimlerini kaybetti. Yenilgi üzerine Devlet Başkanı Tsai Ing-wen, parti genel başkanlığından istifa etti. Ülkenin başkenti Taipei’de belediye başkanlık seçimlerini ülkenin ilk devlet başkanı Çan Kay-şek’in 43 yaşındaki torunu Çan Wan-an kazandı. Çan Wan-an, Tayvan yönetimini meşru Çin yönetimi olarak gören ve bu nedenle bağımsızlığa karşı çıkan milliyetçi parti KMT’nin yeni yıldız isimlerinden biri olarak görülüyor. Çan Wan-an Taipe tarihinin en genç belediye başkanı oldu.

Tayvan halkı dün yerel seçimler için sandık başındaydı. Seçim sonuçlarına göre iktidar partisi Demokratik İlerleme Partisi ağır bir yenilgi aldı ve başkent Taipei dahil birçok kentte belediye başkanlığı seçimlerini kaybetti. Devlet Başkanı ve parti lideri Tsai Ing-wen, yenilgi üzerine genel başkanlık görevini bıraktığını açıkladı ve istifa etti.

Taipei ise tarihindeki en genç belediye başkanını seçti. Ülkenin kurucularından Çan Kay-şek’in 43 yaşındaki torunu Çan Wan-an, milliyetçi KMT partisinin adayı olarak seçimleri kazandı. Çan Kay-şek, iç savaşta komünistlere yenilip Tayvan’a kaçmış ve meşru Çin hükümeti olduğunu iddia etmişti. Uzun yıllar Tayvan’ı demir yumrukla yöneten KMT, Tayvan’ın bağımsızlığını ilân etmesine (aslında bütün Çin’de iktidarın kendisinde olması gerektiği iddiasıyla) karşı çıkıyor; Çin Komünist Partisi rejimini meşru Çin hükümeti olarak tanıyacak bir sonuca sebebiyet vermemek istiyor.

Çan Wan-an, dedesinin otoriter yıllarını hatırlatacak açıklamalardan uzak durdu, şehrin uluslararası itibarını arttıracak projeler yapacağını açıkladı. Çan Wan-an, muhalefetteki KMT partisinin genç yıldızı olarak görülüyor. Çan Wan-an, Çan Kay-şek’in torunu olduğunu lisede öğrendi. Çan Wan-an’ın babası, Wan-an lise öğrencisiyken Tayvan’ın kurucusu Çan Kay-şek’in evlilik dışı oğlu olduğunu açıkladı. Aile daha sonrasında soyadlarını Chang’ten Çan’a değiştirdi.

- Advertisment -