Ana SayfaHaberlerTBMM bugün yeni başkanını seçecek. Adaylar: Kurtulmuş, Bingöl, Paçacı, Yeneroğlu, Yazıcı, Atalay

TBMM bugün yeni başkanını seçecek. Adaylar: Kurtulmuş, Bingöl, Paçacı, Yeneroğlu, Yazıcı, Atalay

TBMM Genel Kurulu, bugün (7 Haziran) geçici Meclis Başkanı Devlet Bahçeli Başkanlığı’nda yeni TBMM Başkanı’nı seçmek için toplanacak.

Yeni atanan kabine üyeleri ile milletvekili seçilen eski bakanlar, Genel Kurul’da yemin edecek. Daha sonra Meclis başkanlığı için siyasi partilerin gösterdikleri adayların seçimi yapılacak.

Gizli oylama ile yeni Meclis başkanı seçiminin ilk turu yapılacak. İlk 2 oylamada 400, sonuç alınamazsa 3. oylamada salt çoğunluk olan 301 kabul oyu ile başkan seçilebilecek. 3. oylamada da salt çoğunluk sağlanamazsa; bu oylamada en çok oy alan 2 aday için 4. oylama yapılacak ve en fazla oy alan üye başkan seçilmiş olacak.

Meclis başkanı belli olduktan 1 hafta sonra da TBMM Başkanlık Divanı üyeleri belirlenecek. Meclis başkan vekilleri, idare amirleri ile katip üyeler belli olacak. Öte yandan emekli ve memur aylıkları ile asgari ücret zamlarına ilişkin yasal düzenlemelerin temmuz ayından önce Mecliste yasalaştırılması bekleniyor. Bu nedenle Meclisin Kurban Bayramı’na kadar çalışması planlanıyor.

Kimler aday oldu?

AK Parti – MHP’nin adayı Numan Kurtulmuş

AK Parti İstanbul milletvekili Numan Kurtulmuş, AK Parti ve MHP milletvekillerinin ortak imzasıyla TBMM Başkanlığı’na aday gösterildi.

CHP’nin adayı Tekin Bingöl

CHP'nin Meclis Başkanı adayı Tekin Bingöl oldu - 06.06.2023, Sputnik Türkiye

Cumhuriyet Halk Partisi’nin Meclis başkanı adayı ise Ankara Milletvekili Tekin Bingöl oldu.

Demokrat Parti lideri Gültekin Uysal, TBMM Başkanlığı seçimlerinde CHP adayı Tekin Bingöl’ü destekleyeceklerini açıkladı.

İYİ Parti Cihan Paçacı’yı aday gösterdi

İYİ Parti'nin Meclis Başkanı adayı Cihan Paçacı oldu

İYİ Parti’nin TBMM Başkanı adayı ise İstanbul Milletvekili Cihan Paçacı oldu.

Paçacı, seçim öncesinde CHP lideri ve Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu’na yönelik açıklamalarıyla gündeme gelmişti. Paçacı, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun olası adaylığına ilişkin sözlerinin ardından İYİ Parti’deki Kurumsal İlişkiler Başkanlığı görevinden istifa etmişti.

Gelecek Partisi ve Saadet’in ortak adayı Serap Yazıcı

Gelecek Partisi ve Saadet Partisi, TBMM Başkanlığı seçimlerinde Gelecek Partisi Antalya Milletvekili olan anayasa hukukçusu Prof. Dr. Serap Yazıcı Özbudun’u aday gösterdi.

DEVA Partisi’nin adayı Mustafa Yeneroğlu

DEVA Partisi’nin TBMM Başkan adayı ise İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu oldu.

https://twitter.com/avidrissahin/status/1666164501668872193/photo/1

TİP, cezaevinden çıkartılmayan Can Atalay’ı aday gösterdi

Türkiye İşçi Partisi’nden yapılan açıklamada, “Partimiz, yarın gerçekleşecek TBMM Başkanlığı seçimleri için hukuksuzca cezaevinde tutulan Hatay Milletvekilimiz Av. Can Atalay’ı aday göstermiştir” denildi.

- Advertisment -