Ana SayfaHaberlerGündem“TBMM’ye açık bir darbedir”

“TBMM’ye açık bir darbedir”

“Reddedilen kanun teklifi 1 yıldan önce Meclis gündemine getirilemez” diyen TBMM İç Tüzüğü’ne rağmen dün Meclis’te reddedilen kanun teklifinin, 6 Nisan’da yeniden görüşülmesine karar verilmesine muhalefetten sert tepki. Kılıçdaroğlu “Bir zorbanın talebi TBMM'nin iradesine gölge düşürdü”, Davutoğlu “Canınız isteyince yayınlayın bir ferman olsun bitsin!” Yeneroğlu “TBMM’ne açık bir darbedir”, Beştaş, “AKP ve MHP oyunun kurallarını reddediyor.”

Dün (31 Mart) TBMM Genel Kurulu’na gelen ve muhalefetin oylarıyla reddedilen “Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması” kanun teklifinin TBMM İç Tüzüğü’ne göre ancak bir yıl sonra Meclis gündemine getirilmesi mümkünken yeniden oylanmasına ilişkin TBMM Başkanlık Tezkeresi kabul edildi. Teklifin, TBMM’nin yeniden açılacağı 6 Nisan’da tekrardan oylanması bekleniyor.

AK Parti ve MHP milletvekillerinin itirazı üzerine TBMM Başkanlık Divanı’nın toplanarak böyle bir karar almasına siyasi partilerden tepkiler geldi.

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu: Bir zorbanın talebi Meclis’in iradesine gölge düşürdü

CHP’nin Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu: “Saraydan talimat geldi. Talimat üzerine bunlar derhal toplandılar, yeniden görüşülmesine karar verdiler ve Meclis’i sabote ettiler. Bir zorbanın talebi TBMM’nin iradesine gölge düşürdü. Bunu reddediyoruz, reddedeceğiz.”

Gelecek Partisi Lideri Davutoğlu: “Oldu olacak TBMM’yi de kapatın”

Eski başbakan ve Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu: “Oldu olacak Anayasa mahkemesini de, TBMM’ni de kapatın! Canınız isteyince yayınlayın bir ferman olsun bitsin!”

DEVA Partisi İstanbul Milletvekili Yeneroğlu: “TBMM’ye yönelik ağır bir darbe”

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu: “Bugün iktidar ortakları işlerine gelmeyince meclisin iradesini ve hukukunu yok sayabileceklerini açıkça ortaya koydular. Meclis İç Tüzüğü’nü yok saymak Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne yönelik açık bir darbedir. Bu tutum daha büyük hukuksuzluklara yol yapmaktır.”

“Anayasa Mahkemesi’ni kapatma talebi gibi bugün Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni kapatma talebi de gelecek mi?”

CHP Grup Başkanvekili Özel: “Bugün hakem AK Parti forması giymiştir”

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel: “Bugün hakem Ak Parti forması giymiştir. Bugün tarafsızlık yemini eden Meclis Başkanı, Ak Parti flaması sallamaktadır.”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ağbaba: “Meclis iradesine açık bir darbe yapıldı”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba: “AKP ve MHP milletvekilleri bugün meclise geldiler. İçtüzük gereği 1 yıl gündeme alınmaması gereken teklifi gündeme aldırıp kabul ettiler. Yasa çıkaran mecliste yasadışı adım atıldı. Meclis iradesine açıkça darbe yapıldı.”

İYİ Parti Grup Başkanvekili Dervişoğlu:  “Sizleri o sıcak koltuklarınızdan kaldırıp TBMM çatısı altında buluşturduk ya… Oh! Oh! Oh!”

İYİ Parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu: “Ben içtüzüğün size sağladığı hukuka karşı değilim.  Çaldığınız minareye, aradığınız kılıfa karşıyım.”

HDP Grup Başkanvekili Beştaş: “AKP ve MHP mızıkçılık yapıyor”

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş:

“Şu anda AKP ve MHP, mızıkçılık, oyun bozanlık yapıyor, oyunun kurallarını reddediyor. Kendi aleyhine bir sonuç çıktığı için demokrasinin gereği olan bu iradeyi kabul etmiyor ve etmemekte direniyor. 31 Mart seçimlerinde ‘ben seçimi kazanamadım, yeniliyorum, tekrar seçim yapacağım’ diyen zihniyet bugün Güvenlik Soruşturması Yasası’nda da ‘ben kaybettim, ilan edilen, netleşen, Meclis TV’nin yayınladığı, tutanaklara geçen sonucu kabul etmiyorum’ demekte. Biz bunu kabul etmeyeceğiz.”

- Advertisment -