Ana SayfaHaberlerTCDD’nin, “Siemens’in aldığı YHT ihalesiyle ilgisi yok” dediği Kolin: “Siemens’in taşeronuyuz”

TCDD’nin, “Siemens’in aldığı YHT ihalesiyle ilgisi yok” dediği Kolin: “Siemens’in taşeronuyuz”

Alman firması Siemens’in TCDD’den aldığı Yüksek Hızlı Tren (YHT) ihalesinde, projenin ortağı olduğu söylenen Kolin İnşaat’ın merkezinde olduğu rüşvet iddiaları gündeme gelmişti. TCDD, Kolin’in Siemens’e verilen ihaleyle bir ilgisinin olmadığını açıklamıştı. Kolin bugün (31 Ağustos) bir açıklama yaparak ihalenin ortağı değil ama teşeronu olduğunu, bu nedenle de Siemens’in Kolin için TCDD’den alt yüklenici onayı almaya gerek görmediğini duyurdu.

Gazeteci Barış Terkoğlu, geçen hafta Cumhuriyet’teki yazısında TCDD’nin YHT ihalesiyle bağlantılı bazı rüşvet iddialarını gündeme getirmişti.

Siemens’in yaklaşık 60 milyon Euro karşılığında kazandığı ihalede, 10 milyon Euro’luk rüşvet ihbarı vardı. İhbarda, muhalefetin “beşli çete” dediği şirketlerden Kolin İnşaat aracılıkla suçlanıyordu.

TCDD’den yapılan açıklamada Kolin’in Siemens’in aldığı ihaleyle bir ilgisinin bulunmadığı belirtilerek rüşvet iddiaları yalanlanmıştı.

Terkoğlu, TCDD’den yapılan yalanlama sonrası Siemens Almanya’nın yürüttüğü rüşvet soruşturması tutanaklarını yayımlamıştı. Yayımlanan belgeler arasında Siemens’in Kolin ile TCDD’nin tren seti ve bakım-onarım işleri için yaptığı sözleşme de yer alıyordu.

Kolin: “Ortak değil taşeronuz”

Kolin, bugün (31 Ağustos) Cumhuriyet’e açıklama göndererek Siemens ile ortaklık yapmadıklarını, Siemens’in aldığı ihalenin taşeronu olduklarını açıkladı.

Kolin’in açıklamasında, Siemens’in soruşturma raporunda yer alan, Kolin’e hak etmediği halde ödeme yapıldığı iddiasına yanıt olarak “Hiçbir iş yapılmadan ödeme alınması söz konusu değildir. Sözleşme ödemeleri belirtilen şartlar çerçevesinde gerçekleşmiştir” ifadesi kullanıldı.

“Siemens’i tahkime şikâyet ettik”

Kolin, Siemens ile aralarındaki sözleşmenin feshedildiğini ve tahkim mahkemesine gidildiğini ise kabul etti. Ancak Kolin, şikâyetçinin kendileri olduğunu iddia etti:

“Kalan alacakları için şirketimiz tahkim başvurusunda bulunmuştur. Kaldı ki Siemens firması sözleşmeyi feshettiği halde, sözleşmeye konu bazı hizmetlerin şirketimizce yapılmaya devam etmesini talep etmiştir.”

“Siemens’in TCDD’den alt yüklenici onayı alması gerekmedi”

Kolin, TCDD’nin açıklamasında kendilerinin işlerdeki varlığının neden inkâr edildiğini şöyle açıkladı:

“Siemens ile aramızdaki sözleşme ile ilgili işler uzmanlık gerektiren işler olmadığı için TCDD’den alt yüklenici onayı alması gerekmemiştir. TCDD ile Siemens arasındaki ilgili yazışmaların, Kolin personeline izinlerin temini ile alakalı yazışmalar olabileceğini zannediyoruz.”

Kolin, Siemens’i ise şöyle suçladı:

“Siemens, şirketimizle bir sözleşme akdetmiş, tarafımıza göre bu sözleşmeye uygun davranmamış ve bu nedenle konu tarafımızca tahkim yargılamasına taşınmıştır.”

- Advertisment -