Ana SayfaHaberlerTCDD’nin YHT ihalesi: Kolin “biz ihale sonrası devreye girdik” demişti, şimdi yeni...

TCDD’nin YHT ihalesi: Kolin “biz ihale sonrası devreye girdik” demişti, şimdi yeni yazışmalar çıktı: “İhale öncesi işbirliği konusunda prensipte anlaştık”

Gazeteci Barış Terkoğlu, Alman firması Siemens’in kazandığı TCDD’nin Yüksek Hızlı Tren (YHT) ihalesinde, muhalefetin “beşli çete” diye suçladığı şirketlerden Kolin İnşaat’ın “aracılık” yaptığı iddialarını gündeme getirmişti. Kolin İnşaat, iddialar üzerine ihalenin alımında dahlinin olmadığını belirterek “Siemens firması, ihaleyi kazanıp, TCDD ile sözleşme imzalamasını takip eden süreçte, Kolin ile taşeron olarak hizmet sözleşmesi imzalamıştır” açıklaması yapmıştı. Terkoğlu bugünkü (26 Eylül) yazısında Kolin’le Siemens arasındaki ihale öncesi yazışmaları açıkladı.

Gazeteci Barış Terkoğlu bugünkü (26 Eylül) yazısında, daha önce gündeme getirdiği TCDD’nin Yüksek Hızlı Tren (YHT) ihalesindeki rüşvet iddialarına konu olan Siemens firmasının yetkililerine ait bazı yazışmalar yayımladı.

Siemens’in kazandığı yaklaşık 60 milyon Euro’luk ihalede 10 milyon Euro’luk rüşvet ihbarı vardı. İhbarda, muhalefetin “beşli çete” dediği şirketlerden biri olan Kolin İnşaat aracılıkla suçlanıyordu.

TCDD’den yapılan açıklamada Kolin’in Siemens’in aldığı ihaleyle bir ilgisinin bulunmadığı belirtilerek rüşvet iddiaları yalanlanmıştı.

Terkoğlu, TCDD’den gelen yalanlama sonrası Siemens Almanya’nın yürüttüğü rüşvet soruşturması tutanaklarını yayımlamıştı. Yayımlanan belgeler arasında Siemens’in Kolin ile TCDD’nin tren seti ve bakım-onarım işleri için yaptığı sözleşme de yer alıyordu.

Kolin İnşaat, bunun üzerine Terkoğlu’nun yazılarının yayımlandığı Cumhuriyet’e açıklama göndererek Siemens ile ihale ortağı olmadıklarını, Siemens’in aldığı ihalenin taşeronu olduklarını açıkladı.

Kolin’den yapılan açıklamada “Siemens firması, ihaleyi kazanıp TCDD ile sözleşme imzalamasını takip eden süreçte, Kolin ile taşeron olarak hizmet sözleşmesi imzalamıştır” ifadelerine yer verilmişti.

“Siemens, ihale sürecini Kolin ile birlikte götürmüş”

Terkoğlu, bugünkü (26 Eylül) yazısında “Ulaştırma Bakanlığı, YHT’leri yaygınlaştırma niyetini açıkladığında Siemens bu işe talip olmuştu. Elbette Alstom başta olmak üzere dişli rakipleri vardı. İşte o dava dosyasında, Siemens’in ihaleleri almak için yapabileceklerini konuştuğu e-posta yazışmaları var” diyerek, şirket temsilcisi Reuss’un şu e-postasını yayımladı:

Terkoğlu devamla şunları yazdı:

“Siemens yazışmalarından, şirketin, YHT projelerinde, kendisini doğal temsilci gibi gördüğü anlaşılıyor. Ancak ihalenin alınması için asıl kritik ifade şu: ‘Birinci yol, projeleri etkileyebilecek ve lobi yapabilecek ortağı dahil etmemizdir. YHT için gitmek istediğimiz yol bu.’

“Yani ihaleyi almak için Siemens lehine lobi yapabilecek, süreci etkileyebilecek bir ortak aranıyor. Elbette bu ortağın Kolin olması sonucu çıkmış.

“Reuss şöyle yazmış: ‘İhale öncesi işbirliği konusunda prensipte anlaştık.’ Gayet net anlaşıldığı gibi, ihaleler sadece salonlarda el kaldırarak kazanılmıyor. Lobicilik bu işin parçası.

(…)

“İşte bu dönemde Siemens yöneticileri Türkiye’ye bir ziyaret daha yapmış.

“Siemens yöneticileri Ernst Reuss ve Michael Vester’in ziyaretlerinin özeti, e-postalarda yazıyor:

“‘Kolin ile seçim sonuçlarını, siyasi ortamı ve YHT seti üzerindeki Kolin&Siemens işbirliğinin yanı sıra gelecekteki ihalelere etkisini görüştüler.’

“Mailde görüşmenin Kolin Yönetim Kurulu üyesi Veysi Koloğlu ve Tolga Koloğlu ile yapıldığı yazıyor.

(…)

“Siemens mailleri her şeyi özetliyor. Şirket, Türkiye’deki YHT ihalesini almak, Alstom gibi rakiplerini Türkiye pazarının dışında bırakmak için yoğun bir siyasi lobi faaliyeti yapmış.

“İhaleyi aslında tek başına kazanmış görünse de süreci hükümete yakın Kolin şirketi ile birlikte götürmüş. Her şeyden Almanya’daki yöneticilerin haberi olduğu gibi, onlar da bu sürecin aktif katılımcısıymış.

“Süreçle ilgili rüşvet iddiaları ayyuka çıkınca hemen bir iç soruşturma açılmış. Bu soruşturmada Kolin’le işbirliğinin içeriğine girilmeden, ‘Karşılıksız işe para ödedik’ diyerek sorun tarif edilmiş. Olay da Türkiye’de iki çalışana yıkılarak eller yıkanmaya çalışılmış.”

Bakan dava açmış

Terkoğlu ayrıca Ulaştırma Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun kendisine dava açtığını duyurdu:

“TCDD mahkemeye gitmediği gibi Ulaştırma Bakanı Adil Karaismailoğlu bana dava açtı. Ben Karaismailoğlu’na bir suçlamada bulunmamıştım. Hatta Anadolu Ajansı’ndan alıntıladığım ihale duyurusu hariç yazıda adı bile geçmiyordu.”

- Advertisment -