Ana SayfaHaberlerTEAM araştırması: Cumhur İttifakı'na destek düşüyor ama hâlâ yüzde 44

TEAM araştırması: Cumhur İttifakı’na destek düşüyor ama hâlâ yüzde 44

Araştırmaya göre, AK Parti oylarında azalma olsa da halen 1. Parti. AK Parti-MHP oylarının toplamı yüzde 44’e ulaşıyor. AK Parti 2018’den beri araştırmadaki en düşük oy oranına gelirken, CHP ve İYİ Parti en yüksek değerlerine ulaştı.

Toplumsal Etki Araştırmaları Merkezi (TEAM) Kasım ayında gerçekleştirdiği oy eğilimleri araştırmasından sonuçlar yayımladı.

Araştırma sonuçlarına göre kararsız olduğunu ya da seçimi boykot edeceğini söyleyen seçmenlerin oranı yüzde 18.7’ye ulaşmış durumda.

Kararsızlar dağıtılmadığında oy oranları şöyle:

AK Parti:  27.8

CHP:        23.1

MHP:        7.5

HDP:         9.5

İYİ:           9.5

Kararsızlar dağıtılmadan oy oranları.

Kararsızlar dağıtılmadan yüzde 35’e gerilediği görülen Cumhur İttifakı, kararsızların dağıtılmasıyla yüzde 44’e yükseliyor. 

Kararsızlar dağıtıldığında oy oranları şöyle:

AK Parti:     34.6

CHP:           28.2

MHP:             9.3

HDP:            11.1

İYİ:              12.0

Kararsızlar dağıtılınca oy oranları.

TEAM’ın, 2018’den bu yana yaptığı araştırma sonuçlarından hareketle partilerin yükseliş ve düşüşlerini gösteren tablosuna göre; AK Parti 2018’den bu yana en düşük oy oranına ulaşırken, CHP ve İYİ Parti aynı süre zarfında en yüksek oranlarına gelmişler.

2018’den bu yana AK Parti-MHP toplam oylarıyla muhalefetin toplam oyları karşılaştırıldığında muhalefet lehine en büyük fark 2021 Kasım verilerinde oluşmuş durumda. 2019 yerel seçimlerine kadar iktidarın toplam oyları daha yüksek çıkarken, bu tarihten itibaren tablo muhalefet lehine değişiyor.

Cumhur İttifakı ve muhalefet oylarının karşılaştırılması.

Araştırmada deneklere, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı görevinde ne kadar başarılı bulduklarını 1 ile 10 arasında değerlendirmeleri de isteniyor. Erdoğan’ın 2020 Şubat’ından beri 5’in üzerinde seyreden ortalama puanı, ilk kez 5’in altına düşmüş durumda.

Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı performansı 1-10 arasında.

- Advertisment -