Ana SayfaHaberlerTEAM: Meclis’te çoğunluğu Cumhur İttifakı’nın alması ihtimali güçlendi

TEAM: Meclis’te çoğunluğu Cumhur İttifakı’nın alması ihtimali güçlendi

Toplumsal Etki Araştırmaları Merkezi’nin (TEAM) yayımladığı yeni saha çalışmasının sonuçlarına göre CHP, İYİ Parti ve MHP oy kaybederken AK Parti oyunu arttırıyor. MHP’den kopan oyların bir kısmı AK Parti’ye gittiği için Cumhur İttifakı’nın oyunda bir azalma değil, artış görülüyor. Anketin sonuçlarına göre Meclis çoğunluğunu Cumhur İttifakı’nın alma ihtimali de güçleniyor.

Toplumsal Etki Araştırmaları Merkezi (TEAM), 11-14 Ocak tarihlerinde 16 ilde 2524 kişiyle yüz yüze yapılan anket çalışmasının sonuçlarını yayımladı.

Sonuçlara göre hem CHP hem de İYİ Parti oylarında düşüş yaşanıyor, AK Parti’nin yükselişi ise son bir ayda hızlanarak devam etti.

Araştırmaya göre daha önce AK Parti’den kopup bu iki partiye yönelen seçmenlerden kısmen kararsızlara, kısmen AK Parti’ye geri dönüşler var. AK Parti bu geçişlere ek olarak kararsızlarda bekleyen seçmenlerinin de bir kısmını geri çevirmiş.

CHP ve İYİ Parti’nin yanı sıra MHP de son bir ayda ciddi oy kaybı yaşayan partilerden; fakat kayıplarının bir kısmı AK Parti’ye geri dönen oylar olduğu için, bu değişim Cumhur İttifakı’ndaki yükselişi etkilememiş.

Araştırmada ortaya çıkan bir başka bulgu ise Meclis çoğunluğunu Cumhur İttifakı’nın alması ihtimalinin güçlenmesi. Geçen sene ortalarında Altılı Masa lehine 5,6 puana kadar çıkmış olan fark kapandı ve Cumhur ittifakı 2,7 puan öne geçti.

Çalışma kapsamında seçmenlere Türkiye’deki siyaseti düşündüklerinde nasıl bir duygu durumu içinde oldukları da soruldu. Elde edilen bulgulara göre muhalif seçmenlerde ve yeni seçmenlerde kaygı yüksek, umut, heyecan ve mutluluk seviyeleri düşük.

İttifaklar bazında bakıldığında da seçmen duygularında net bir fotoğraf var. Muhalif seçmen kaygılı, öfkeli, mutsuz, umutsuz ve heyecansız. İktidarı destekleyen seçmenlerde umut, mutluluk ve heyecan düzeylerinin yüksek olmaması da dikkat çekici.

- Advertisment -