Ana SayfaHaberlerDünyaTexas valisi sınır kapılarını göçmenlere kapattı, Biden’ı ‘kararsızlıkla’ suçladı

Texas valisi sınır kapılarını göçmenlere kapattı, Biden’ı ‘kararsızlıkla’ suçladı

ABD’ye iltica etmek için Meksika sınırında bekleyen ve sayıları 10 bine dayanan Haitili göçmenlerle tarihinin en yoğun günlerinden birini yaşayan Del Rio’daki altı sınır kapısı, Texas Valisinin emriyle kapatıldı. Vali Abbott, federal hükümete bağlı Gümrük Dairesi’nin özel talebini yerine getirdiğini söylese de kurumdan gelen açıklamalar bunu yalanladı. Vali en son Biden’ı “kendi verdiği kararın arkasında durmamakla” suçladı.

Vali Greg Abbott dün (16 Eylül, Perşembe) yaptığı açıklamada, “ABD Gümrük ve Sınır Koruma Dairesi’nin talebi üzerine eyalet askerlerine ve Texas Ulusal Muhafızlarına “güney sınırındaki altı giriş noktasını kapatmaları” talimatını verdiğini söyledi.

Abbott kısa bir süre federal kurumların talebini yerine getirdiğini ifade ettiği açıklamasından geri adım attı; federal hükümetin sınırları kapatması için eyaletten yardım istediğini, sonra bu talebi hemen geri çektiğini söyleyerek Biden’ı kendi kararının arkasında durmamakla suçladı.

Bir ABD Gümrük ve Sınır Koruma Dairesi  (CBP) sözcüsü, ABD-Meksika sınırında kapıları işleten federal hükümetin herhangi bir sınır kapısını kapatma niyeti olmadığını söyledi.

Abbott, e-postayla gönderdiği bildiride, “Göçmen karavanlarının ülkemizi istila etmesini önlemek için, Kamu Güvenliği Departmanına ve Teksas Ulusal Muhafızlarına güney sınırı boyunca altı giriş noktasını kapatmaları için personel ve araçları zorlamaları talimatını verdim” dedi. Abbott, “Sınır krizi o kadar vahim ki, görevlileri kaosun altında ezilen ABD Gümrük ve Sınır Koruma Teşkilatı bizden yardım istiyor” diye devam etti.

Abbott’un sözcüsü Renae Eze de, eyaletin, “Gümrük Dairesi’nin talebi üzerine ve onlarla işbirliği içinde sınır kapılarını kapattığını” söyledi.

Birkaç saat sonra Abbott, Biden yönetiminin “sınır güvenliğini terk eden, bunun yerine insanların yasadışı yollardan sınırı geçmesini ve kartellerin faaliyetlerini daha rahat gerçekleştirmesini sağlayan farklı bir stratejiye geçtiğini” ifade eden yeni bir bildiri yayımladı:

“Caydırıcılık için Teksas Kamu Güvenliği Departmanına ve Teksas Ulusal Muhafızlarına sınır kapılarında ve çevresinde varlıklarını sürdürmeleri için talimat verdim.”

Gümrük Dairesi sözcüsü Dennis Smith, Abbott’un bu ilk direktifi sonrasında kurumun federal hükümetten sınır kapılarını kapatma konusunda hiçbir talimat almadığını söyledi.

Smith, “Valinin söylediği hiçbir şey hakkında yorum yapamam, bununla ilgili hiçbir bilgim yok” dedi.

Abbott yardım talebinde Gümrük Dairesi’nden tam olarak kimin bulunduğuna veya ne tür bir yardım istendiğine dair bir ayrıntı vermedi.

Val Verde İlçesi Şerifi Joe Frank Martinez, Abbott’un açıklamasının, çoğu Haiti’den gelen binlerce sığınmacı göçmenin Del Rio’daki uluslararası bir köprünün altında ülkeye girmek için işlemlerinin tamamlanmasını beklediği sırada geldiğini söyledi.

Şerif, Cumartesi günü sınır köprüsünün altında bekleyen 2 bin 500 göçmen varken, bu sayının Perşembe sabahı yaklaşık 8 bin 400’e yükseldiğini söyledi.

Fox News’ten Bill Mellugin, bu sayının akşam saatlerinde 9 bin 300’e çıktığını yazdı.

Haiti önce suikast sonra 7,2’lik depremle sarsılmıştı

Şerif Martinez göçmenlerin yaklaşık yüzde 70’inin son zamanlarda iki büyük trajedi yaşayan Haiti’den geldiğini tahmin ediyor. Bu trajedilerden ilki Temmuz’da ülke başkanının öldürülmesi ve ardından Ağustos ayında binlerce evin yerle bir olduğu 7,2 büyüklüğündeki depremdi.

Martinez, göçmenlerin köprünün altında beklemeye gönderildiğini ve işlemlerde sıralarını işaretlemek için kendilerine bir bilet verildiğini söyledi: “Sınır Devriyesi bunalmış durumda. Verileri yeterince hızlı işleyemiyorlar, bu yüzden köprünün altında bu insan kalabalığı var. Gözaltında falan değiller, orada toplanıp işlem sırasını bekliyorlar.”

Kaynak: Fox News, The Texas Tribune, Associated Press,

- Advertisment -