Ana SayfaHaberlerThe Daily Mirror Adana çöplüklerinde araştırma yaptı: İngiltere’deki plastik çöplerin yarısı Türkiye’ye...

The Daily Mirror Adana çöplüklerinde araştırma yaptı: İngiltere’deki plastik çöplerin yarısı Türkiye’ye yasadışı bir şekilde götürülüp yakılıyor

İngiliz gazetesi The Daily Mirror, 13 Temmuz Çarşamba sayısının manşetini İngiltere’den Türkiye’ye gönderilen ve Türkiye’de yakılan plastik çöplere ayırdı.. Gazete ekibi Greenpeace ile birlikte Adana’ya geldi ve Adana’daki çöplüklerde dolaşarak İngiliz ürünlerinin ambalajlarını, poşetlerini haberleştirdi. Habere göre 2020’de 200.000 ton, 2022’nin ilk üç ayında ise 150.000 ton plastik çöp Türkiye’ye gönderildi.

İngiltere’den Türkiye’ye ihraç edilen plastik çöpleri araştırmak için Adana’ya gelen The Daily Mirror ve Greenpeace ekibi, çöplüklerde İsrail, Almanya, Fransa, Kanada ve İngiltere menşeili ürünlerin ambalajlarını ve bu ülkelerde faaliyet gösteren süpermarketlerin poşetlerini keşfetti. Ekip, Çin’in İngiltere’nin plastik çöplerini kabul etmeyi bıraktıktan sonra Türkiye’ye çöp ihracatının arttığını vurguladı, sadece 2022 senesinin ilk 3 ayında yaklaşık 150.000 çöp ihraç edildiğini belirtti.

İngiltere’de geri dönüşüme tabi tutulmayan çöplerin yurtdışına satılması yasak. Bu nedenle gazete, Türkiye’ye yönelik satışların yasadışı olduğunu belirtti. İngilizlerin geri dönüşüm için ayırdıkları plastiklerin çöp dağlarına atıldığını ve Türkiye’deki insanlara, çevreye zarar verecek şekilde yakıldığını vurguladı.

Gazetede Adanalı bir çiftçinin “Biz Batılı ülkelere vitamin yolluyoruz, onlar da bize zehir yolluyor” sözlerine de yer verildi. Daily Mirror’a konuşan Çukurova öğretim görevlisi Sedat Gündoğdu ise İngilizleri uyardı: “Çöplerini ayıran İngilizler bilmeli ki plastik çöpleriniz geri dönüştürülmeyecek.”

- Advertisment -