Ana SayfaHaberlerThe Economist, Ağbal haberinde ‘biz demiştik’ fırsatını kaçırmış

The Economist, Ağbal haberinde ‘biz demiştik’ fırsatını kaçırmış

The Economist, görevden alınmasından bir gün önce “Ankara’nın cesur bankacısı” başlığıyla bir Naci Ağbal analizi yayımladı. Dergi, analizin sonunda Erdoğan’ın Ağbal’ı her an görevden alabileceği tahmininde bulundu, fakat bunu öne çıkarmadı.

The Economist’in Perşembe günü (18 Mart) yayımladığı Naci Ağbal analizi doğal olarak onun kararlılığını ve başarısını vurgulayan bir başlıkla yayımlandı: “Ankara’nın cesur bankacısı – Naci Ağbal Türkiye’de parasal disiplini yeniden tesis etmeye çalışıyor…”

Dergi, analizinde yeni Merkez Bankası başkanının “son birkaç ayda TL’ye yeni bir hayat verdiğini, Merkez Bankası’nın itibarını yükselttiğini ve rezervleri yeniden doldurmaya başladığını’ söylüyor, Ağbal’ın politikalarını ve bu politikaların olası geleceğini ele alıyordu.

Economist’te yer alan analizin sonundaysa Naci Ağbal’ın akıbetiyle ilgili olarak ne Türkiye’de ne de dışarıda en azından şimdilik hiç dile getirilmeyen bir tahminde bulunuluyordu:

“Ağbal göreve geldiğinde, işine karışmayacağına söz veren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, şu ana kadar bu sözünü tuttu. Ancak Merkez Bankası’nın geleceği Cumhurbaşkanı’nın merhametine kalmış. Türkiye’nin 2023’e dek genel seçime gitmesi gerekmiyor. Ancak olası erken seçim dedikoduları var. Bu dedikodular arttıkça, Ağbal üzerindeki parasal disiplini, ekonomik büyümeyle değiştirme baskısı daha da artacak. Erdoğan şimdiden son faiz artışlarından rahatsızlığını dile getirdi. Cumhurbaşkanı iki yıldan kısa süre içinde, Ağbal’ın iki selefini görevden aldı. Üçüncüsünü almakta tereddüt etmeyebilir.”

Yani Economist, analizinin başlığına “Türkiye’nin cesur bankacısı” yerine, risk alıp Erdoğan’ın Ağbal’ı her an görevden alabileceğini çıkarsaydı, şimdi geri dönüp “biz demiştik” diyebilirdi.

Dergi, 18 Mart’taki haberini hatırlatan son tweetini, Ağbal’ın görevden alındığı saatten (TSİ 02:00) bir buçuk saat kadar sonra attı. Bu muhtemelen saat ayarlı, önceden atılmış tweetlerden birinin zamanı geldiğinde boy göstermesiydi.

Belki şimdi, başlığa çıkarmadıkları tahminlerini hatırlatıp vurgulayan yeni bir tweet atabilirler.  

- Advertisment -