Ana SayfaHaberlerThe New York Times: “Savaş bittikten sonra dahi Hamas, Gazze’de varlığını ve...

The New York Times: “Savaş bittikten sonra dahi Hamas, Gazze’de varlığını ve gücünü devam ettirecek.”

The New York Times: “Savaşın ardından, Hamas Gazze’de etkisini devam ettirecek. İsrail, savaştaki temel hedeflerine ulaşmada başarısız oldu. Filistinlilerin ızdırabı, İsrail’e müttefikleri tarafından verilen desteği bile aşındırıyor.”

The New York Times’ın, “İsrail’in, Gazze Savaşı’ndaki Çıplak Gerçeği” başlığıyla yayımladığı haberde, İsrail’in 2 temel hedefinde başarısızlığa uğradığından bahsedilirken, İsrail’in, 7 Ekim’in ardından edindiği desteği günden güne aşağı çektiği ve tüm yaşananların İsrail’e büyük bir maliyetinin olduğu ifade edildi:

“İsrail’in Gazze’deki askeri operasyonları Hamas’ı zayıflattı. Hamas taburlarının çoğu dağıldı. Ancak İsrail, savaştaki temel hedeflerine ulaşamadı: rehinelerin serbest kalması ve Hamas’ın tamamen yok edilmesi. İsrail Savunma Kuvvetleri’nin savaşının ve taktiklerinin büyük bir bedeli oldu. İsrail’in harekâtında çok sayıda Filistinli sivil öldürüldü. Gazze’de açlık yaygın ve yardım çabaları sırasında yaşanan ölümler kınamalara neden oldu. Çatışmaların üzerinden altı ay geçtikten sonra, İsrail’in neyi başardığı ve savaşın ne zaman ve nasıl sona erebileceği sorusu, İsrail’in, belki de en yakın müttefiklerinin desteğine mal olacak. Ve bu savaş, küresel boyutta git gide daha büyük gerilimler yaratıyor. Amerikan istihbarat teşkilatları Hamas’ın önemli miktarda savaş gücü kaybettiğini ve yeniden yapılanmanın zaman alacağını düşünüyor. Ancak bu Hamas’ın yok edildiği anlamına gelmiyor. İsrailli yetkililer, grubun ve diğer militan örgütlerin hâlâ yer üstünde ve yer altında çok sayıda gücünün bulunduğunu, Kuzey Gazze’de 4.000 ila 5.000 savaşçının direndiğini söyledi. ABD’li yetkililer ve analistler, çatışmalar sona erdiğinde Hamas’ın Gazze’deki bir güç olarak kalmaya devam edeceğini ifade ediyor. Ancak ne kadar hızlı toparlanacağı, İsrail’in savaşın devamında ve sonrasında alacağı kararlara bağlı olacak.”

- Advertisment -