Ana SayfaHaberlerEkonomiTL mevduatları yeniden ‘seksi’ oluyor: Bankaların sunduğu faiz oranları yüzde 55’i buldu

TL mevduatları yeniden ‘seksi’ oluyor: Bankaların sunduğu faiz oranları yüzde 55’i buldu

TCMB’den gelen faiz artırımı kararları, KKM’den dönüşün hızlandırılması planı ve kredi maliyetlerindeki yükselme TL mevduat hesaplarına verilen faiz oranlarını son yılların en yüksek seviyelerine ulaştırdı. Faiz oranı konusunda birbirleri ile yarışa giren bankalar %30 ila %50 arasında faiz oranı sunuyor. KKM hesabını TL mevduata döndürenlerde bu oran %55’i bulabiliyor.

Merkez Bankası’nın art arda gelen politika faizi artırımlarının ardından bankalar da faiz yarışına girdi. TCMB’nin faiz kararının ardından mevduat ve kredilerde güncellemeye gidildi.

Mevduat faizlerine hoş geldin faizi gibi bankaların ilave faiz oranları da eklenince yüzde 50’ye varan faiz oranları yatırımcıyı bekliyor.

Ayrıca Kur Korumalı Mevduat’tan (KKM) dönüşü hızlandırmak için KKM hesabını mevduat hesabına çevirenlere %55’e varan faiz oranı sunuluyor.

10-20 bin liralık TL mevduatlara bile yüzde 40,5’in altında faiz önerilmiyor, miktar yükseldikçe mevduat faiz oranları yüzde 50’yi aşıyor.

Hafize Gaye Erkan: Türk Lirası’na geçiş çağı geldi

Hafize Gaye Erkan’dan TL’ye geçiş yorumu

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Dr. Hafize Gaye Erkan da, reel sektör temsilcileri ile yaptığı toplantıda Türk Lirası’na geçiş çağının geldiğini vurgulayarak şunları söyledi:

 “TL’ye geçişin zamanı geldi. Bu değişim, mevduat gelişmelerinde somut bir şekilde görülüyor. Kredi akışındaki duraksama karşısında hızla önlem aldık. Bireysel kredilerde aşırılığı önlerken, ticari kredilerin üretim kapasitesine katkıda bulunmasını sağladık” 

TMSF garantisi üst limiti yükseltildi

Resmi Gazete’de yayımlanan kararla, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) garantisi üst limiti 400 bin liradan 650 bin TL’ye çıktı.

Böylece bankanın iflası, el konulması gibi durumlarda mevduatın 650 bin liraya kadar olan kısmı devlet garantisi altına girmiş oldu. Başka bir deyişle banka iflas ederse mevduatın 650 bin liraya kadar olan kısmı mudilere ödenecek.

- Advertisment -