Ana SayfaHaberlerTorun Saracoğlu Varlık Vergisi’ni savundu: “Osmanlı’nın kaymağını yiyenler bunun vergisini vermeliler değil...

Torun Saracoğlu Varlık Vergisi’ni savundu: “Osmanlı’nın kaymağını yiyenler bunun vergisini vermeliler değil mi?”

Türkiye’nin beşinci başbakanı Şükrü Saracoğlu’nun torunu, Merkez Bankası eski başkanı Rüşdü Saracoğlu, sosyal medya hesabı üzerinden dedesinin başbakanlığı döneminde uygulanan Varlık Vergisi’ni savundu. Saracoğlu, takipçilerinin tepkilerine “Bir devlet adamı harbi finanse edecek parayı bulmak zorunda. Bazıları Aşkale’ye gidecekse gitsinler. Neticede burası Yunanistan değil Türkiye Cumhuriyeti”, “senelerce Osmanlının kaymağını yiyenler bir gün Cumhuriyette bunun vergisini vermeliler değil mi?” gibi cevaplar verdi.

Saracoğlu’nun tartışma yaratan açıklamaları, sosyal medya hesabından paylaştığı şu tweet ile başladı:

“Benim dedem Şükrü Saraçoğlu da çok aptalmış herhalde. 1923-1950 arasında tam 27 sene devlette, Cumhurbaşkanlığı dışındaki en üst düzey görevlerde çalışmış ve 1953 te Teşvikiyede kiralık bir apartman dairesinde kiracı olarak ölmüştür. Karısı ve üç çocuğuna ismi dışında bir miras ta bırakmamış yani sevgili karısını ve öz çocuklarını hiç düşünmemiş. Onun tek aşkı varmış; Türkiye Cumhuriyeti.”

1941 yılında Dışişleri Bakanı iken Nazi Almanyası ile dostluk anlaşmasını imzalayan Saraçoğlu, 1942 yılında getirildiği Başbakanlık görevinde 1946’ya kadar oturdu.

Rüşdü Saracoğlu’nun bu paylaşımına, “Die Beste” isimli bir kullanıcı, Şükrü Saracoğlu hükümeti döneminde kabul edilen Varlık Vergisi’ni hatırlatarak şu cevabı verdi:

“Varlık vergisi ile hayatları dağılıp Aşkalede kampa çalışma kölesi olarak gönderilip, çocuklarının boya kalemlerine kadar vergi ödemek için satmak zorunda kalanlara sor bir de nasıl andıklarını istersen.”

Rüşdü Saracoğlu’nun bu tweete cevabı şöyle oldu:

“Çok haklısın. Ama bir devlet adamı harbi finanse edecek parayı bulmak zorunda. Bazıları Aşkaleye gidecekse gitsinler. Neticede burası Yunanistan değil Türkiye Cumhuriyeti.”

1987-1993 yılları arasında Merkez Bankası başkanlığı yapan Saraçoğlu, 20. Dönemde de İzmir Milletvekilliği yaptı. Koç Holding’de üst düzey görevlerde bulundu.

Bu cevaba tepki gösterenlere Saracoğlu, başka şaşırtıcı cevaplar verdi.

Bir kullanıcının “Öyle mi Rüştü bey? Aşkale’ye kimler gitti ve neden gönderildiler? Orada neler yaşadılar veya yaşayamayıp öldüler haberiniz var mi? Netice’de burası Yunanistan değil derken Yahudi, Ermeni ve Rumların aslında vatandaş olmadığını ve bu nedenle evlerinin yarısı vergi vermek zorunda” tweetine Saracoğlu şöyle cevap verdi:

“Aynen öyle diyorum. Senelerce Osmanlının kaynağını yiyenler bir gün Cumhuriyette bunun vergisini vermeliler değil mi?

- Advertisment -