Ana SayfaHaberler“Trafik Işıkları” tamam: Yeni Şansölye Scholz, AB ve NATO işbirliği vurgusuyla başladı

“Trafik Işıkları” tamam: Yeni Şansölye Scholz, AB ve NATO işbirliği vurgusuyla başladı

Almanya’da Sosyal Demokratlar, Yeşiller ve Hür Demokrat Parti arasında 177 sayfalık koalisyon sözleşmesi imzalandı. Partilerin renklerinden dolayı “trafik ışıkları” denilen koalisyonun şansölyesi olarak duyurulan Scholz, AB ve NATO’daki işbirliklerini güçlendirme hedefleri olduğunu açıkladı.

Almanya’da iki hafta önce üçlü koalisyonu kuracaklarını duyuran, Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller Partisi ve Hür Demokrat Parti (FDP) arasında hükümeti oluşturacak koalisyon sözleşmesine imzalar atıldı.

İmzalar atılmadan önce konuşma yapan SPD’li müstakbel şansölye Olaf Scholz, sözleşmenin Almanya’nın ilerlemesi için iyi bir temel olduğunu vurguladı. Trafik ışıkları koalisyonunun, güçlü bir Avrupa Birliği hedefine çabalayacağını söyleyen Scholz, geleceğin dünyasında “Avrupa’nın güçlü ve egemen hareket edebilmesi” vurgusu yaptı. Scholz, aynı zamanda NATO içindeki ortaklık ve işbirliklerinin de güçlendirmek istediklerini söyledi.

DW Türkçe’nin haberine göre, Yeşiller Eş Başkanı ve yeni hükümetin müstakbel Ekonomi ve İklim Koruma Bakanı Robert Habeck de “Bugünden itibaren bir hükümet oluyoruz” dedi. Pandemiyle mücadelenin yanı sıra, ajandalarında büyük yapısal değişikliklerin olduğunu söyleyen Habeck, Almanya’nın karbon nötr bir rotaya sokulması ve karbon nötr olma ile refahın bir araya getirilmesi hedeflerine işaret etti.

FDP Genel Başkanı ve yeni hükümette Maliye Bakanı olacak Christian Lindner ise konuşmasında, “Şimdi harekete geçme zamanı” diyerek bu haftadan itibaren koalisyon müzakerelerinde ilerlemek istediklerini belirtti.

Yeşiller Eş Başkanı ve yeni hükümette Dışişleri Bakanlığına gelmesi beklenen Annalena Baerbock de, koalisyon anlaşmasının Almanya’daki “çeşitliliği yansıttığını” söyleyerek, görevlerinin sözleşmeyi hayata geçirmek olduğunu belirtti.

Koalisyon sözleşmesinin imzalanması, koalisyonu kuran her üç partinin de kendi içinde bu sözleşmeyi kabul etmesinin ardından geldi.

Almanya’da 26 Eylül’de yapılan seçimlerden birinci parti olarak çıkan SPD’nin şansölye adayı olan Scholz’un Çarşamba sabahı Alman meclisinde başbakanlığa seçilmesi ve yemin ederek göreve başlaması bekleniyor. Böylelikle, 16 yıldır başbakanlık görevini yürüten Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) partili Angela Merkel dönemi sona erecek. Aynı gün yeni kabine üyelerinin de yemin ederek görevlerine başlaması bekleniyor.

- Advertisment -