Trump paylaşımında, İran’la yaptığı anlaşmanın eski Başkan Barack Obama dönemindeki nükleer anlaşmanın tam tersi olduğunu savunarak, “Benim İran’la anlaşmam bunun tam tersidir; nükleer silaha giden yolu kapatan bir duvardır” dedi.
İran’ın artık nükleer silah istemediğini öne süren Trump, “Ne satın alma, ne geliştirme ne de başka bir yolla nükleer silaha sahip olacaklar” ifadelerini kullandı.
Trump ayrıca, “Anlaşmanın yarın imzalanması planlanıyor ve imzalanır imzalanmaz Hürmüz Boğazı herkese açık olacak” dedi.
ABD Başkanı, anlaşma kapsamında İran’a herhangi bir para transferi yapılmayacağını da belirterek, Obama dönemindeki nükleer anlaşmayı eleştirdi.
Öte yandan Tahran’dan gelen açıklamalar Trump’ın verdiği tarihle tam olarak örtüşmüyor. İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bekayi, anlaşma metninin pazar günü imzalanmayacağını, ancak önümüzdeki günlerde sonuç alınabileceğini söyledi. İran Devrim Muhafızları da müzakere çerçevesinin henüz kesinleşmediğini ve pazar günü imza atılacağı yönündeki açıklamaların gerçeği yansıtmadığını açıkladı.
ABD’li yetkililere göre taraflar arasında üzerinde çalışılan mutabakat zaptının imzalanması halinde yeni bir 60 günlük müzakere süreci başlayacak. Bu süreçte İran’ın nükleer programının geleceği, yaptırımlar ve dondurulmuş İran varlıkları gibi başlıklardaki anlaşmazlıkların çözülmesi hedefleniyor.
Yazıyı beğendiysen, patronumuz olur musun?
Evet, çok ciddi bir teklif bu. Patronumuz yok. Sahibimiz kar amacı gütmeyen bir dernek. Bizi okuyorsan, memnunsan ve devam etmesini istiyorsan, artık boş olan patron koltuğuna geçmen lazım.
Serbestiyet; Türkiye'nin gri alanı. Siyah ve beyazlar içinde bu gri alanı korumalıyız. Herkese bir gün gri alanlar lazım olur.