Anasayfa / Dünya / Trump’a yakın isim Bari Weiss, CNN’in başına geçiyor

Trump’a yakın isim Bari Weiss, CNN’in başına geçiyor

Paramount-Warner Bros. birleşmesi tamamlandığında CBS News’in başındaki Bari Weiss’ın CNN’in editoryal yönetimini de devralması bekleniyor.

Amerikan medyasında dengeleri değiştirecek bir gelişme yaşanıyor. Axios’un haberine göre, Warner Bros. Discovery ile Paramount Skydance birleşmesi tamamlanırsa CNN’in editoryal yönetimi, son bir yıldır CBS News’i genel yayın yönetmeni olarak yöneten 42 yaşındaki Bari Weiss’a teslim edilecek. Weiss böylece hem CBS News’in hem de CNN’in başında olacak.

Birleşmenin arka planı

Sürecin temelinde dev bir medya birleşmesi yatıyor. David Ellison liderliğindeki Skydance, geçen yıl 8 milyar dolarlık bir anlaşmayla Paramount’u satın almıştı. Ardından Paramount, CNN’in de çatısı altında bulunduğu Warner Bros. Discovery için devreye girdi. Netflix’in aylarca süren ihale yarışından çekilmesiyle Paramount, Warner Bros. Discovery’yi satın almada kazanan taraf olarak öne çıktı.
Anlaşma Warner Bros. Discovery hissedarları tarafından onaylanmış olsa da hâlâ bazı hukuki engeller bulunuyor; birleşme Kaliforniya Başsavcısı Rob Bonta ve İngiltere’nin rekabet kurumu tarafından inceleniyor.

Bari Weiss kimdir?

Eski bir New York Times yazarı olan Weiss, 2020’de gazetenin ideolojik baskı ortamını gerekçe göstererek istifa etmiş ve bağımsız medya kuruluşu The Free Press’i kurmuştu. Ellison, geçen ekim ayında 150 milyon dolar ödeyerek The Free Press’i satın aldı ve kurucusu Weiss’ı CBS News’in genel yayın yönetmeni yaptı.

Televizyon habercilik geçmişi bulunmayan ve sağ eğilimli olarak nitelendirilen The Free Press’in kurucusu Weiss, kısa sürede CBS’te köklü değişikliklere imza attı. Bu değişiklikler özellikle efsanevi haber programı 60 Minutes’ta büyük tartışmalara yol açtı. Programın yıldız ismi Scott Pelley’nin işine son verilmesi ve Pelley’nin “CBS News yanıyor” çıkışı, Amerikan basınında günlerce manşet oldu. Pelley, Weiss’ı Trump yönetimi lehine “teraziye parmak basmakla” suçladı.

Trump faktörü

Atamanın siyasi boyutu da tartışılıyor. Başkan Donald Trump’ın bu gelişmeden memnun olduğu, bunun nedeninin de Pelley gibi CBS’teki muhaliflerinin tasfiyesi olduğu belirtiliyor. Trump, kendisiyle ilgili yayınları nedeniyle uzun süredir CNN’i hedef alıyordu. Basın özgürlüğü kuruluşları ise duruma sert tepki gösteriyor: Freedom of the Press Foundation, “CBS’teki MAGA dönüşümünün arkasındaki Trump’ın milyarder dostu şimdi de CNN’e geliyor” açıklamasını yaptı.

Öte yandan tabloyu karmaşıklaştıran bir ayrıntı da var: CBS’in düşünce yapısına hâkim bir kaynak, Weiss’ın birleşik haber operasyonunu yönetmesine dair “bir niyet olmadığını” öne sürerken, Ellison’ın 60 Minutes muhabiri Lesley Stahl’a editoryal bağımsızlık sözü verdiği bildirildi. Yani Weiss’ın CNN’deki rolünün kesin sınırları, birleşme resmen tamamlanana kadar netleşmiş değil.

Yazıyı beğendiysen, patronumuz olur musun?

Evet, çok ciddi bir teklif bu. Patronumuz yok. Sahibimiz kar amacı gütmeyen bir dernek. Bizi okuyorsan, memnunsan ve devam etmesini istiyorsan, artık boş olan patron koltuğuna geçmen lazım.

Serbestiyet; Türkiye'nin gri alanı. Siyah ve beyazlar içinde bu gri alanı korumalıyız. Herkese bir gün gri alanlar lazım olur.

Bu Sayfayı Paylaşın