Ana SayfaHaberlerDünyaTrump’ın avukatı Giuliani’ye Türkiye soruşturması: Lobicilik iddiaları araştırılacak

Trump’ın avukatı Giuliani’ye Türkiye soruşturması: Lobicilik iddiaları araştırılacak

ABD Adalet Bakanlığı, eski başkan Donald Trump'ın şahsi avukatı Rudy Giuliani'nin Reza Zarrab ve Fethullah Gülen konusunda Türkiye lehine lobicilik yaptığı iddialarına ilişkin soruşturma başlattı.

Bloomberg News’ün haberine göre soruşturmada, Giuliani’nin Trump yönetimi nezdinde, Rıza Zarrab ve Fethullah Gülen konusunda Türkiye lehine lobi yapıp yapmadığı araştırılacak. 

Haberde, Giuliani’nin bir lobici gibi hareket edip etmediğinin araştırılacağı ve cezai bir soruşturma yürütülmediği belirtildi. Buna göre, soruşturma sonucunda Giuliani’nin Türkiye lehine lobi faaliyeti yürüttüğü tespit edilirse, Amerikan yasalarına göre kendisini bir ‘lobici’ olarak kayıtlara geçirmesi gerekebilir.

Bloomberg, Giuliani’den Zarrab ve Gülen konusunda Amerikalı ve Türk yetkililerle gerçekleştirdiği tüm temasları açıklamasının istenebileceğini de yazdı. Haberde, Ukrayna konusunda yasa dışı lobicilik suçlamasıyla Manhattan’daki evi Nisan ayında FBI tarafından aranıp bazı elektronik cihazlarına el konan Giuliani’nin, 2017 yılında Zarrab hakkındaki para aklama suçlamalarının düşürülmesi ve Fethullah Gülen’in Türkiye’ye iadesi konusunda Trump’a baskı yaparken Türkiye lehine hareket edip etmediğine dair soruları yaklaşık bir yıldır başarıyla savuşturduğu yorumu yapıldı.

Giuliani, ABD’de Türkiye’nin veya Ukrayna’nın çıkarları hakkında hareket ettiği suçlamalarını reddetmişti.

Avukatlık lisansı iptal edilmişti

New York’un eski belediye başkanı olan, Trump’ın şahsi avukatı olarak eski başkana en yakın isimlerden biri sayılan Giuliani’nin geçtiğimiz hafta New York’taki avukatlık lisansı seçimlere hile karıştığına dair yalan iddiaları yayma suçlamasıyla iptal edilmişti.  

İlk olarak 2019’da Washington Post iddiayı dile getirmişti

Giuliani’nin Türkiye adına lobi yaptığı iddiası, 2019 yılında Washington Post gazetesi tarafından ele alınmıştı. Adının açıklanmasını istemeyen eski yetkililere dayandırılan haberde, Giuliani’nin henüz Trump’ın avukatı olmadığı 2017’de başkanla özel sohbetlerinde Gülen’in iadesi için ısrar ettiğini yazmıştı. Beyaz Saray’ı sık sık ziyaret ettiği öne sürülen Giuliani’nin, ‘o dönemde neredeyse başka hiçbir şey konuşmadığı ve Trump nezdinde bu konuyu her fırsatta gündeme getirdiği’ iddia edilmişti. Gazeteye konuşan eski yetkililer, Trump’ın bu fikre bir dönem sıcak baktığını ancak diğer yetkililerin buna karşı çıktığını söylemişti.

‘Gülen’e karşılık rahip Brunson’ın ABD’ye iade edilmesi’ fikrinin de Giuliani’den çıktığı öne sürülmüştü. 2018’de Ankara’yı ziyaret eden Giuliani’nin bu öneriyi ilk ortaya atan isim olduğu öne sürülmüştü.

Zarrab’ın duruşmasında yer almıştı

Öte yandan, Giuliani, Rıza Zarrab’ın ABD’deki duruşmasında savunma ekibinde yer almıştı.

Kaynak: Gazete Duvar

- Advertisment -