Ana SayfaDış HaberTrump kürtajla ilgili yorumları nedeniyle Cumhuriyetçilerin eleştirileriyle karşı karşıya

Trump kürtajla ilgili yorumları nedeniyle Cumhuriyetçilerin eleştirileriyle karşı karşıya

Eski Başkan Donald Trump, kürtaj hakkındaki yorumları nedeniyle kendi partisinden tepki alıyor. Kürtajı hamileliğin altıncı haftası itibarıyla kısıtlayan yasaları desteklemediğinden bahseden Trump, seçilirse kürtaj konusunda bir orta yol bulabileceğini söyledi.

Florida’da hamileliğin altıncı haftasında kürtajı yasaklamayı öngören yeni yasayı büyük bir hata olarak nitelendiren Trump, yeniden başkan olması durumunda hamileliğin 15. haftasında kürtajı yasaklayan federal yasayı imzalamayacağını söyledi.

Bazı Cumhuriyetçi adayları kürtaj hakkında usturuplu biçimde konuşmamakla suçlayan Trump, bunun 2022 seçimlerinde oy kaybına yol açtığını iddia ediyor.

Iowa’nın Dubuque şehrinde düzenlediği mitingde konuşan Trump, eğer Cumhuriyetçiler 2024’te kazanmak istiyorlarsa kürtaj hakkında nasıl konuşacaklarını öğrenmeleri gerektiğine vurgu yaptı.

2024 seçimleri için Cumhuriyetçi Parti’nin aday adaylarından Florida Valisi Ron DeSantis, kürtaja karşı olanların endişelenmesi gerektiğini, çünkü Trump’ın bu davaya sadık kalmayabileceğini söyledi. DeSantis, Trump’ın kürtaj konusunda gerçekten “yaşam taraftarı” (pro-life) olup olmadığını sorguladığını ifade etti.

Altıncı haftada kürtaj yasağına imza atan Iowa Valisi Kim Reynolds ve Georgia Valisi Brian Kemp de Trump’a karşı çıktı. Reynolds, “masum canları korumanın kötü bir şey olmadığını” belirtti.

Eski Başkan Yardımcısı Mike Pence de, Trump’ın geçmişe takılıp kalmak yerine ileriye bakıp gelecek hakkında konuşmasının zamanının geldiğini söyledi.

Bazı uzmanlar Trump’ın yorumlarının kendisi için, özellikle de Iowa’daki Evanjelist seçmenler açısından sorun yaratabileceğini düşünüyor.

Öte yandan diğer Cumhuriyetçi figürlerin eleştirilerine rağmen Trump’ın destekçilerinin onun yorumlarından rahatsız görünmediğini söylemek mümkün.

1999 yılında verdiği bir röportajda “fazlasıyla kürtaj yanlısı” olduğunu söyleyen Trump, 2020’deki seçim kampanyasında ise kendini “doğmamış çocukların koruyucusu” olarak tanımlamıştı.

- Advertisment -