Ana SayfaHaberlerGündemTSK’nın Irak’ın kuzeyinde kimyasal silah kullandığı iddia edildi; iktidardan yalanlama geldi

TSK’nın Irak’ın kuzeyinde kimyasal silah kullandığı iddia edildi; iktidardan yalanlama geldi

Irak’ın kuzeyinde Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından PKK’ya karşı gerçekleştirilen operasyonlarda kimyasal silah kullanıldığı iddia edildi. PKK’nın yayın organlarında yer alan iddialar MSB, Cumhurbaşkanlığı ve AK parti tarafından yalanlandı.

Demirtaş: TBMM ve muhalefet sessiz kalamaz

PKK’ya yakın yayın organlarında çıkan bu iddia ile ilgili bir açıklama yapan Selahattin Demirtaş, iddiaların araştırılması için Meclis’e ve muhalefete çağrıda bulundu.

Demirtaş, avukatları aracılığıyla Twitter’dan yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Sosyal medyada PKK’lilere karşı kimyasal silah kullanıldığına dair görüntüler olduğunu avukatlarım aktardılar. Durumun tespiti için bağımsız, uluslararası bir heyetin bölgeye giderek inceleme yapması gerekir. Bunun koşulları sağlanmalıdır.

“Bu görüntülere TBMM ve muhalefet sessiz kalamaz. Bunu sessizlikle geçiştirmek suçu onaylamaktır. Gerekçesi ne olursa olsun kimyasal silah kullanmak dünyanın her yerinde ağır bir suçtur. Böyle bir suçun açık sorumlusu, savaş politikasında sınır tanımayan AKP-MHP iktidarı olur.

“Hiç kimse bir an bile aklından çıkarmasın ki, kimyasal silah kullanımı insanlığa karşı suçtur ve insanlığa karşı suçlarda zaman aşımı yoktur. Böyle bir suç işleyenler, bağımsız yargı önünde mutlaka hesap vereceklerdir.”

HDP Grup Başkanvekili Beştaş: İddialar araştırılmalı

Meclis’te konuşan HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş da iddiaların araştırılması gerektiğini söyledi:

“Kimyasal silah kullanımı iddialarının bir an önce araştırılması, varsa sorumlularının ortaya çıkarılması gerekiyor.”

CHP’li Tanrıkulu: Meclis’e soru önergesi vereceğim

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da sosyal medya hesabından bir paylaşım yaparak kimyasal silah kullanımının insanlığa karşı bir suç olduğunu söyledi:

“Kimyasal silah kullanıldığı iddialarına ilişkin görüntüleri izledim. Kimyasal silah insanlığa karşı bir suçtur. Yarın itibariyle iddialara dayanak olan görüntülerin doğruluğu üzerine soru önergemi Meclis gündemine sunacağım. Bu iddialar karşısında açıklama yapılmamış olması ilginç.”

TTB Başkanı Fincancı: Ne yazık ki çatışmalarda kullanıldığını görüyoruz

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Şebnem Korur Fincancı da katıldığı bir canlı yayın programında iddialar hakkında  “Daha önce de incelemiştim. Sinir sistemini doğrudan tutan toksik gazlardan birisi kullanılmış durumda. Çok çeşitli kimyasal silahlar var. Her ne kadar kullanılması yasak olsa da ne yazık ki çatışmalarda kullanıldığını görüyoruz” diye konuştu.  

MSB: Dezenformasyon çabası

İddialara ilişkin Milli Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ise şu ifadeler yer aldı:

“Silahlı Kuvvetlerimiz, uluslararası hukuk ve anlaşmalarca yasaklanmış mühimmat kullanmamaktadır. Bu tür mühimmat TSK envanterinde bulunmamaktadır. Dezenformasyon çabaları TSK’nın kararlı mücadelesi sonucu çökme noktasına gelen ve ahlak dışı yollarla çıkış arayan terör örgütü ve müzahirlerinin beyhude çırpınışlarıdır.”

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik: İftira şebekesi

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik de yaptığı açıklamada “TSK’yı kimyasal silah kullanmakla suçlayanlar iftira şebekesidir. PKK’nın cinayetlerini övenler kirli odakların temsilciliğini yaparak TSK’ya saldırıyorlar. TSK, mücadelesini en yüksek hukuki standart ve ilkelerle yürütmektedir” dedi.

Cumhurbaşkanı Sözcüsü Kalın: Beyhude bir çaba

Bir tepki de Cumhurbaşkanı Sözcüsü İbrahim Kalın’dan geldi. Kalın, “Türk Silahlı Kuvvetleri, Emniyet ve İstihbaratımız, terör örgütünün oksijenini kestikçe yeni iftira kampanyalarına başvuruyorlar. Kimyasal silah yalanı, terörü aklamaya ve estetize etmeye çalışanların beyhude çabasıdır. Terörle mücadelemiz azim ve kararlılıkla devam edecek” dedi.

- Advertisment -