Ana SayfaHaberlerTÜİK’in danışma kurullarının ömrü 40 gün oldu

TÜİK’in danışma kurullarının ömrü 40 gün oldu

Açıkladığı enflasyon, büyüme ve işsizlik istatistikleri uzun süredir tartışılan TÜİK’in bir önceki başkanı tarafından, yeniden güven kazanmak için Şubat ayının başında, Seyfettin Gürsel, Refet Gürkaynak, Haluk Levent gibi uzman isimlerle kurulan danışma kurulları, göreve atanan yeni başkan tarafından lağvedildi. Danışma kurulları için eski Hazine Bakanı Albayrak’a yakın Sabah yazarı “örtülü IMF” suçlaması yapmıştı.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) yönetiminde son yıllarda üst üste çok sayıda görev değişimi gerçekleşti. Mayıs 2020’de TÜİK başkan yardımcılığından vekaleten TÜİK başkanlığına atanan ve geçen ay görevden alınan Muhammed Cahit Şirin’in yerine önce vekaleten Ahmet Kürşat Dosdoğru atanmış, Mart başında ise Sait Erdal Dinçer TÜİK başkanı olarak görevlendirilmişti.

Yeni başkanın ilk icraatı TÜİK’e azalan güveni yeniden sağlamak için eski başkan Cahit Şirin döneminde ekonomist ve uzmanlardan oluşan danışma  kurullarını lağvetmek oldu.

Şubat 2021’de kararnameyle kurulan İşgücü Piyasası Danışma Kurulu ve Fiyat İstatistikleri Danışma Kurulu’nda alanında uzman isimler bulunuyordu.

TÜİK’in açıkladığı istihdam ve işsizlik verilerine danışmanlık yapmak üzere kurulan İşgücü Piyasası Danışma Kurulu’nda Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Ankara Ofisi Araştırma Uzmanı Dr. Luis Pinedo Caro, Bahçeşehir Üniversitesi’nden Prof. Dr. Seyfettin Gürsel, İstanbul Bilgi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Haluk Levent, Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Meltem Dayıoğlu Tayfur, Boğaziçi Üniversitesi’nden Doç. Dr. İnsan Tunalı gibi isimler yer almaktaydı.

Yine TÜİK’in çok tartışılan enflasyon verileri konusunda güvenini sağlamak için oluşturduğu Fiyat İstatistikleri Danışma Kurulu’nda ise TÜSİAD Baş ekonomisti Gizem Öztok Altınsaç ve Bilkent Üniversitesi İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Refet Gürkaynak gibi isimler dikkat çekmişti

Sözcü Gazetesi’ne konuşan bir kurul üyesi, ocakta kurulun iki kez toplandığını ve bu toplantılarda kendilerine TÜİK hakkında bilgi verildiğini, şubatta toplantı olmadığını söyledi.

Üyelere kurulların lağvedildiği telefon açılarak bildirildi.

Sabah yazarı hedef göstermişti

Eski Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın ağabeyi Serhat Albayrak tarafından yönetilen Turkuaz Medya bünyesindeki Sabah Gazetesi köşe yazarlarından Okan Müderrisoğlu, 9 Şubat’ta kaleme aldığı “Ekonomide alternatif aktörler” yazısında TÜİK’in oluşturduğu kurullarda danışman olarak görev yapan bazı isimleri “neredeyse Örtülü IMF izlenimi vermeye başladılar!” diyerek hedef göstermiş ve şu cümleleri kullanmıştı:

“Ankara’da bir süredir iki isim üzerinden ekonomiye dair değerlendirmeler yapılıyor. Bu isimlerden biri, Merkez Bankası’ndaki hassas görevinden ayrıldıktan sonra, müesses nizamın kadrolarına eklemlendi. Diğeri bir akademisyen. IMF, yabancı yatırımcılar ve CHP ile ilişkileri bilinen bir aktör. Her ikisine zaman zaman TEPAV bünyesinde konumlanmış figürler de eşlik edebiliyor. Meselemiz ekonomiye dair bakışları, eleştirileri veya fikirleri değil. Zira o görüş sisteminin tezleri malumdur. Daha çok küreselci bakışı yansıtırlar.”

https://www.sabah.com.tr/yazarlar/muderrisoglu/2021/02/09/ekonomide-alternatif-aktorler

Kerim Rota’dan tepki: Akademisyenler üzerlerinden itibar devşirmesinler

Konuyla ilgili sosyal medya hesabından bir paylaşımda bulunan Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Kerim Rota,” Yeni başkanın ilk icraati danışma kurulunun görevine son vermek olmuş.  İkinci talimatını versin, aşağıdaki listedeki kıymetli akademisyenlerin isimlerini de TÜİK sitesinden kaldırsınlar. İyi niyetle katkı sunmayı kabul eden akademisyenler üzerlerinden itibar devşirmesinler” ifadelerini kullandı.

Kurul üyelerinden Dr. Serdar Sayan, gazeteci Uğur Gürses’in konuya ilişkin yaptığı paylaşımı kendi hesabından RT ederek takipçileri ile paylaştı.

- Advertisment -