Ana SayfaHaberlerTürk asıllı Almanya Meclis Başkanvekili Aydan Özoğuz’dan Almanya Dışişleri Bakanı Baerbock’e Türkiye...

Türk asıllı Almanya Meclis Başkanvekili Aydan Özoğuz’dan Almanya Dışişleri Bakanı Baerbock’e Türkiye ziyareti eleştirisi: “Arabuluculuk rolümüzden vazgeçmemeliyiz”

Sosyal Demokrat Parti milletvekili ve eski Göçmen Bakanı, Almanya Meclisi Başkanvekili Türk asıllı Alman politikacı Aydan Özoğuz, Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock’un ard arda yaptığı Yunanistan ve Türkiye ziyaretini ve açıklamalarını sosyal medyada paylaştığı mesajıyla eleştirdi: “Türkiye’yi çok eleştirmek gerekiyor ama daha Türkiye'ye gelmeden tek taraflı olarak #Yunanistan'ın yanında yer almak aslında arabuluculuk rolümüzden vazgeçmek anlamına geliyor. Özellikle bu zamanlarda diplomasiyi güçlendirmemiz gerekiyor.”

Alman Dışişleri Bakanı ve Yeşiller Partisi genel başkanı Annalena Baerbock, 29 Temmuz’da Yunanistan ve Türkiye’yi kapsayan ziyaret programı kapsamında İstanbul’a geldi ve Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile birlikte bir görüşme gerçekleştirdi. Bu görüşmenin ardından iki Dışişleri Bakanı gergin bir ortak basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısında Baerbock, Türkiye’nin Osman Kavala’nın serbest bırakılması dahil olmak üzere Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarına uyması gerektiğini söyledi. Çavuşoğlu ise, diğer AB ülkelerinin uygulamadığı AİHM kararlarını hatırlatarak cevap verdi: “Kavala yorumları kendi yorumudur. Yunanistan’dan geldi, 14 yıldır uygulanmayan kararları anlatsa saygı duyardım. Türk azınlıkların hakları uygulanmıyor. Fransa’da 11 yıldır uygulanmayan haklar var. Norveç, çocuk haklarıyla ilgili AİHM kararları uygulanmıyor. Almanya’da AİHM kararı var. Hapishanede işkenceyle ilgili. 6 yıl önce alındı. ’Benim ülkemde uygulanmıyor’ dese saygı duyarım. Bu kadar karar uygulanmazken, niye Osman Kavala konusunu gündeme getiriyorsunuz? Çünkü Osman Kavala’yı fonluyorsunuz, destekliyorsunuz.”

Alman Dışişleri Bakanı Baerbock Yunanistan ziyaretinde de Ege’deki ihtilafların diyalogla çözülmesi gerektiğini söylemişti: “Endişelerinizin ne olduğunu çok dikkatli bir şekilde dinledim çünkü bugünkü dönem 15 yıl öncesinden farklı. NATO ortakları arasındaki ihtilafları diyalog yoluyla çözmeliyiz. İttifak saflarında kavgalar Rusya Devlet Başkanı’nın tam olarak istediği şeydir. Tam da bugün İstanbul’da öğleden sonra mesajım olacak. Bu, birbirlerinin egemenliğine saygı duymayı içerir.” Yunan basını da Baerbock’un Yunanistan’ın endişelerini Türkiye’ye ileteceğini vurgulamıştı.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Angela Merkel döneminde olduğu gibi Almanya’nın tarafsızlığının devam etmesi gerektiğini belirterek cevap verdi: “Almanya’nın Yunanistan ve Kıbrıs Rum Kesimi propagandasına alet olmaması gerekir. Son zamanlarda dengenin kaybolduğunu görüyoruz.”

Almanya’nın Yunanistan-Türkiye ihtilafında tarafsızlığını koruması ve Yunanistan’dan yana açık tavır göstermemesi konusunda bir diğer uyarı da Almanya’daki koalisyonun içinden geldi. Yeşiller-Liberaller ile koalisyon halinde olan Sosyal Demokrat Parti milletvekili ve eski Göçmen Bakanı ve Almanya Meclisi Başkanvekili Türk kökenli Aydan Özoğuz yaptığı açıklamada Baerbock’un ziyaretini eleştirdi: “Türkiye’yi çok eleştirmek gerekiyor ama daha Türkiye’ye gelmeden tek taraflı olarak #Yunanistan’ın yanında yer almak aslında arabuluculuk rolümüzden vazgeçmek anlamına geliyor. Özellikle bu zamanlarda diplomasiyi güçlendirmemiz gerekiyor.”

 

 

 

- Advertisment -