Ana SayfaDış HaberTürk belediye başkanı Brüksel'de Orban, Farage ve Zemmour'un katıldığı konferansı iptal etti

Türk belediye başkanı Brüksel’de Orban, Farage ve Zemmour’un katıldığı konferansı iptal etti

Brüksel'de Macaristan Başbakanı Orban, Fransız aşırı sağcı Eric Zemmour ve Birleşik Krallık Bağımsızlık Partisi'nin (UKIP) eski lideri Nigel Farage gibi isimlerin katıldığı "Ulusal Muhafazakarlık Konferansı", Brüksel'in Saint-Josse Ten Noode bölgesinin Türk Belediye Başkanı Emir Kır'ın girişimiyle iptal edildi. Kararın kamu güvenliği için alındığını belirten Kır, "Etterbeek, Brüksel ve Saint-Josse'de aşırı sağ hoş karşılanmıyor" mesajını paylaştı. Zemmour ise şöyle tepki gösterdi: "Türk İslamcılara yakın sosyalist belediye başkanı Emir Kır, Viktor Orban ve Nigel Farage ile konuğu olduğum Brüksel konferansını yasaklamak için polisi özel bir milis olarak kullanıyor."

Belçika’nın başkenti Brüksel’de düzenlenen “Ulusal Muhafazakarlık Konferansı,” aşırı sağcı siyasi figürleri bir araya getirdiği ve güvenlik zafiyeti oluşturabileceği gerekçesiyle durduruldu.

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, İngiltere eski İçişleri Bakanı Brevermann, Fransız aşırı sağcı Eric Zemmour ve Birleşik Krallık Bağımsızlık Partisi’nin (UKIP) eski lideri Nigel Farage gibi isimleri konuk etmesi planlanan konferansa polis müdahale etti.

Brüksel’in Saint-Josse Ten Noode bölgesinin Türk belediye başkanı Emir Kır, X hesabından yaptığı açıklamada “kamu güvenliğini sağlamak” amacıyla etkinliğin durdurulması emrini verdiğini doğruladı.

Zemmour, X hesabından “Türk İslamcılara yakın sosyalist belediye başkanı Emir Kır, Viktor Orban ve Nigel Farage ile konuğu olduğum Brüksel konferansını yasaklamak için polisi özel bir milis olarak kullanıyor” diye yazdı.

Belçika Başbakanı Alexander De Croo, polisin müdahalesini “kabul edilemez” olarak nitelendirerek şunları söyledi:

“Belediyelerin özerkliği demokrasimizin temel taşlarından biri, ancak 1830’dan bu yana ifade ve barışçıl toplanma özgürlüğünü garanti altına alan Belçika anayasasını asla geçersiz kılamaz. Siyasi toplantıları yasaklamak anayasaya aykırıdır, nokta.”

“Ulusal Muhafazarlık Konferansı” için organizatörler Belçika’nın başkenti Brüksel’de yer bulmakta zorlanmıştı. Ulusal Muhafazakârlar, tipik olarak popülist sağ ile ilişkilendirilen, hem muhafazakâr hem de milliyetçi değerleri benimseyen, AB’ye yönelik şüpheci ve göçmen karşıtı duruşlarıyla biliniyor. Organizatörlere göre etkinliğe 600 civarında kişinin katılması bekleniyordu.

- Advertisment -