Ana SayfaHaberler“Türk Devletleri Teşkilatı nerede” diye tt oldu, teşkilattan açıklama geldi: “Kazak yetkililer...

“Türk Devletleri Teşkilatı nerede” diye tt oldu, teşkilattan açıklama geldi: “Kazak yetkililer düzen ve sükûneti sağlar”

Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev’in Rusya’nın içinde bulunduğu Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü’nü yardıma davet etmesi üzerine Türk Devletleri Teşkilatı’nın Kazakistan’daki durum karşısındaki etkisizliği tartışma konusu oldu. Sosyal medyadaki tepkiler Türk Devletleri Teşkilatı’nı tt yaptı. Tepkilerden sonra açıklama yapan teşkilat: “Kardeş Kazak halkının sağduyusuna ve normale dönüş konusundaki arzusuna güveniyoruz. Kazak yetkililerin barışçıl bir şekilde gerginliğin giderilmesi, düzen ve sükunetin yeniden tesis edilmesi kapasitesine sahip olduğuna inanıyoruz.”

Kazakistan Cumhurbaşkanı Cömert Tokayev’in protesto dalgasını bastırmak için en etkin üyesi Rusya olan Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü’nden yardım istemesi ve Rusya askeri birliklerinin Kazakistan’daki olaylara müdahale etmek için harekete geçmesi, Türkiye sosyal medyasında büyük tepkiyle karşılandı.

2009’da kurulduktan sonra “Türk Dünyası’nda güç birliği” sembolü olarak sunulan Türk Devletleri Teşkilatı’nın Kazakistan konusundaki etkisizliğine dün akşamdan (5 Ocak) beri gösterilen tepki ve yoğunlaşan mesajlar, kuruluşu sosyal medyanın gündemine oturttu.

3 Ekim 2009’da imzalanan Nahçıvan Anlaşması ile Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve Türkiye arasında kurulmuş olan örgütün ilk adı Türk Konseyi idi. Örgüt 2018’de Türk Keneşi adını aldı, son olarak 12 Kasım 2021’de adı Türk Devletleri Teşkilatı olarak değiştirildi.  

Atılan mesajlardan bazıları:

Türk Devletleri Teşkilatı’ndan bugün (6 Ocak) açıklama geldi. Açıklamada şöyle deniyor:

“Türk Devletleri Teşkilatı Üye Ülkeleri olarak, Kazakistan’daki son olaylar ışığında;

“Kazakistan’da barış ve istikrara verdiğimiz önemi vurguluyor ve Üye Ülkemiz Kazakistan’la güçlü dayanışmamızı ifade ediyoruz.
“Kardeş Kazak halkının sağduyusuna ve normale dönüş konusundaki arzusuna güveniyoruz.
“Kazak yetkililerin barışçıl bir şekilde gerginliğin giderilmesi, düzen ve sükunetin yeniden tesis edilmesi kapasitesine sahip olduğuna inanıyoruz.
“Kazakistan Hükümetine ve halkına ihtiyaç duyabilecekleri desteği vermeye hazır olduğumuzu beyan ediyoruz. Olaylarda hayatını kaybedenler için taziyelerimizi sunuyor ve yaralılara acil şifalar diliyoruz.”

- Advertisment -