Ana SayfaHaberlerDünyaTürk teknik ekibi Kabil Havalimanı mesaisine başladı

Türk teknik ekibi Kabil Havalimanı mesaisine başladı

Middle East Eye’dan Ragıp Soylu ve Levent Kemal’in bir Taliban sözcüsünden aktardığına göre, bir Türk teknik ekibi “havalimanını iç ve dış uçuşlar için yeniden açma çabalarına yardımcı olmak için” 1 Eylül’de Kabil'e geldi ve çalışmalara başladı. Ayrıca bir Türk güvenlik timi de teknik ekibi korumak için havalimanında. El Cezire, Taliban’ın yeni Afgan hükümetinin başlangıç törenine Türkiye, Çin, Rusya, İran, Pakistan ve Katar'ı davet ettiğini duyurdu.

Bugün (6 Eylül) iki gazetecinin, Middle East Eye’dan Ragıp Soylu ve Levent Kemal’in bir Taliban sözcüsüne dayandırdıkları tweet’leri, Kabil’den günlerdir gelen haberleri teyit etti.

Taliban sözcüsü Zabihullah Mücahid dün (5 Eylül) Yeni Şafak’a verdiği demeçte Türkiye ve Katar’ın havaalanında birlikte çalıştığını söylemişti: “[Türkiye] şu anda genel terminalde ve çevresinde çalışıyor. Onları çalışırken bizzat gördüm.”

Middle East Eye’a konuşan Taliban’a yakın kaynaklar da Türk teknik ekibinin 1 Eylül’de havaalanında çalışmaya başladığını söyledi. Yetkililer, bu teknik grubu korumak için havaalanında küçük bir Türk güvenlik ekibinin bulunduğunu da sözlerine ekledi.

Türkiye’nin ayrıca Kabil’de meydana gelebilecek acil durumlarda kullanılmak üzere, komşu ülke Pakistan’da özel kuvvetler ve teçhizat konuşlandırarak ek güvenlik önlemleri aldığı bildiriliyor.

Mücahit Zabihullah.

Öte yandan El Cezire dün (5 Eylül), Taliban’ın bugünlerde ilan edeceği yeni hükümetin başlangıç törenine Türkiye, Çin, Rusya, İran, Pakistan ve Katar’ı davet ettiğini duyurdu. El Cezire haberinde kesin bir tarih verilmese de Taliban’ın bu hafta içinde geçici hükümetini açıklaması bekleniyor.

Milliyet geçen hafta, havalimanı ve diğer konularda müzakereleri yürütmek için Türkiye ile Taliban arasında özel bir telefon hattının kurulduğunu bildirmişti.

Taliban sözcüsü Zabihullah Mücahid de geçtiğimiz hafta İtalyan La Repubblica’ya verdiği söyleşide Afganistan’da yönetimi ele geçiren Taliban’ın en önemli partnerinin Çin olduğunu, Türkiye ve Katar’ın da Kabil Havalimanı’nın yeniden işler hale getirilmesi için çalıştığını açıklamıştı.

Taliban Sözcüsü bugün de Almanya ile güçlü ve resmi diplomatik ilişkiler kurmak istediklerini belirterek, Almanya Başbakanı Angela Merkel’i Afganistan’a davet etti.

- Advertisment -