Ana SayfaHaberlerDünyaTürkiye-ABD arasında yoğun diplomasi: Fidan-Blinken 20 günde 5 kez görüştü

Türkiye-ABD arasında yoğun diplomasi: Fidan-Blinken 20 günde 5 kez görüştü

5 Haziran’da Dışişleri Bakanı olan Hakan Fidan, 21 Haziran’daki ilk temasından bu yana ABD’li mevkidaşı Antony Blinken ile dördü telefonda, biri yüz yüze toplam beş kez görüştü. Görüşmelerde NATO'nun genişlemesi, Vilnius’ta yapılacak NATO Liderler Zirvesi, Ukrayna’daki savaş ve Suriye’nin durumu gibi konular ele alındı. Bu görüşmeler yapılırken Zelensky Türkiye’ye geldi, Azov Tabur komutanları Ukrayna’ya gitti, Erdoğan-Biden arasındaki telefon konuşmasında Türkiye’nin AB üyeliği şartı ortaya çıktı.

5 Haziran’da yapılan devir teslim töreni ile Dışişleri Bakanlığı görevini Mevlüt Çavuşoğlu’ndan devralan Hakan Fidan’ın, 11-12 Temmuz’da Litvanya’da yapılacak ve İsveç’in üyeliği için kritik önemdeki NATO zirvesi öncesi yoğun diplomasi trafiği sürüyor.

Bu kapsamda Fidan, 21 Haziran’dan bu yana ABD’li mevkidaşı Antony Blinken ile beş defa görüştü. Görüşmelerin dördü telefondan, biri ise İngiltere ve Ukrayna tarafından Londra’da ortaklaşa düzenlenen “2023 Ukrayna İyileştirme Konferansı”nda oldu.

Fidan ve Blinken’in 21 Haziran’da Londra’da yaptıkları ikili görüşmede, Ukrayna’daki durum, NATO genişlemesi ve ikili ilişkiler ele alındı.

24 Haziran’da yapılan telefon görüşmesinde Rusya’daki gelişmeler ve bölgesel meseleler ele alındı.

5 Temmuz’daki telefon görüşmesinde NATO’nun genişlemesi, İstanbul Tahıl Anlaşması, sentetik uyuşturucu tehdidiyle mücadele alanındaki iş birliği ve bu konuda ABD’nin ev sahipliğinde 7 Temmuz’da düzenlenen uluslararası toplantı ele alındı.

8 Temmuz’daki telefon görüşmesinde NATO’nun genişlemesi, Vilnius’ta yapılacak NATO Liderler Zirvesi, Suriye’ye yönelik Birleşmiş Milletler (BM) sınır ötesi yardım mekanizmasının süresinin uzatılması ve Ukrayna’daki son gelişmeleri ele alındı.

Son olarak bugün (10 Temmuz) yapılan telefon görüşmesinde de yine NATO genişlemesi ve Vilnius’ta yapılacak yarın ve 12 Temmuz’da düzenlenecek NATO Liderler Zirvesi üzerine konuşuldu.

- Advertisment -