Ana SayfaHaberlerTürkiye, Avrupa’da günlük vakalarda birinci, ölümlerde sonuncu sırada

Türkiye, Avrupa’da günlük vakalarda birinci, ölümlerde sonuncu sırada

Koronavirüs verilerini yakından takip eden yazılımcı Zeki Berk, 25 Kasım - 4 Aralık arasındaki on gün için çok çarpıcı sonuçlara ulaştı. Vaka sayılarına göre ölüm sayıları neden bu kadar düşük? Her iki grafiğin neredeyse dümdüz ilerlemesi nasıl bir anlam taşıyor?

Sağlık Bakanlığı’nın aylar sonra hasta/vaka ayrımını sonlandırıp vaka sayılarını tekrardan açıklamaya başlamasıyla birlikte, ilginç veriler ortaya çıkmaya başladı.

Koronavirüs verilerini takip edip grafikler haline getiren yazılımcı Zeki Berk, 25 Kasım – 4 Aralık arasındaki 10 günde Avrupa ülkelerinde ve Türkiye’de açıklanan resmi verileri inceledi; bu ülkelerde her 1 milyon kişiye düşen günlük vaka ve ölüm sayılarının grafiğini çıkardı. Grafiklere göre Türkiye, 1 milyon kişiye düşen vaka sayısında Avrupa’da birinci, ölüm sayısında ise sonuncu sırada.

Vaka ve ölüm sayılarıyla ilgili her iki grafikte, Türkiye’nin çizgisinin diğer ülkelere göre son derece düz olması da dikkat çekiyor.

En çok yeni vaka sayısının görüldüğü Türkiye’de koronavirüs kaynaklı ölümlerin bu kadar az olması ise, akıllara açıklanan ölüm sayılarının gerçek olup olmadığı sorusunu getiriyor.

CHP’li 10 büyükşehir belediye başkanı, 4 Aralık’ta bir araya geldikleri çevrimiçi toplantıda kentlerinde yaşanan “bulaşıcı hastalık” kaynaklı vefat sayılarıyla ilgili bilgileri paylaşmış; ölümlerin bakanlıktan açıklanan verilerden 2-3 kat daha fazla olduğunu ifade etmişlerdi.

- Advertisment -