Ana SayfaHaberlerTürkiye bankacılık tarihinin en pervasız kredisinde yeni bölüm: Kemer Country ‘spor alanı’nı...

Türkiye bankacılık tarihinin en pervasız kredisinde yeni bölüm: Kemer Country ‘spor alanı’nı imara açmak için polis ve iş makineleri devrede

Demirören grubu 2018’de Kemerburgaz’daki ‘spor alanı’ olarak görünen 65 milyon dolar değerindeki arazisini ipotek göstererek Ziraat Bankası’ndan aldığı 650 milyon dolarlık krediyle Doğan Medya’nın sahibi oldu. Bu işlemden birkaç ay sonra arazi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı eliyle imara açıldı. Demirören, değeri böylece 10 katına çıkan araziyi kredi borcu karşılığında Ziraat Bankası’na devretti, borçtan kurtuldu. Fakat bir süre sonra İBB arazinin imar iznini kaldırılınca değeri yeniden 65 milyon dolara geriledi. Ziraat Bankası’nın, 650 milyon dolarlık kredi karşılığında kendisine devredilen 65 milyon dolarlık araziye imar verilmesi için ilgili bakanlıklar üzerinden yürüttüğü faaliyet bugün araziye polis barikatı eşliğinde giren iş makinalarıyla yeni bir aşamaya ulaştı. Fakat aynı gün mahkemeden yürütmeyi durdurma kararı geldi.

“Park alanında kalan bir yerim olsa, bankaya gidip 1 milyon lira kredi istesem, banka kredi verir mi? Elbette vermez, bunun bir parasal karşılığı yok. O dönem her nedense bu alanlar krediye teminat olarak verildi. Çok ilginç bir durumdayız.”

Bu sözler, geçtiğimiz Mayıs ayında İBB meclisi oturumunda söz alan CHP Grup Sözcüsü Tarık Balyalı’ya ait… Konu, Demirören Holding’in Ziraat Bankası’na kredi borcu karşılığında ipotek olarak gösterdiği Eyüpsultan Kemerburgaz’daki Kemer Country’nin akıbetiydi.

Gerçekten de olan biten, park alanındaki arsasını ipotek olarak gösterip bankadan kredi alan o şanslı kişinin hikâyesine çok benziyordu. Demirören grubu, ipotek olarak Kemerburgaz’daki arazilerini göstermişti. Ne var ki burası imar planlarında ‘spor alanı’ olarak görülüyordu ve o nedenle değeri de 65 milyon lira civarındaydı. Garip olan, bankanın, 650 milyon dolar kredi için 65 milyon dolarlık bir araziyi ipotek olarak kabul etmesiydi.

Mesele sonra anlaşıldı: CHP Grup Sözcüsü Tarık Balyalı’nın muhayyel şanslı kişisi park alanındaki arsasına imar izninin çıkacağını ve böylece değerinin artacağını biliyormuş… Sadece o da değil, banka da biliyormuş.

Nitekim hikâyenin devamı şöyle geldi:

Demirören grubunun 2018’de Kemerburgaz’daki ‘spor alanı’ olarak görünen 65 milyon dolar değerindeki arazisini ipotek göstererek Ziraat Bankası’ndan aldığı 650 milyon dolarlık kredi karşılığında Doğan Medya’nın sahibi olmasından birkaç ay sonra arazi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı eliyle imara açıldı. Demirören, değeri böylece 10 katına çıkan araziyi kredi borcu karşılığında Ziraat Bankası’na devretti, borçtan kurtuldu. Fakat bir süre sonra İBB arazinin imar iznini kaldırılınca değeri yeniden 65 milyon dolara geriledi.

Bunun üzerine Ziraat Bankası A.Ş, İBB’nin 2020 yılında Kemer Country yerleşkesinin 300 dönümlük arazisi için yaptığı plan değişikliğine itiraz etti.

Banka, “özel spor alanı” fonksiyonu verilen arazinin “özel proje alanı” olarak belirlenmesini istiyordu.

Sonunda iş mahkemelik oldu… Ne var ki mahkemeden henüz bir karar çıkmamışken bugün (31 Ekim) Eyüpsultan Kaymakamlığı’nın emriyle “spor alanı” Kemer Country polis ablukasına alındı, sitenin bazı bölümlerine kepçe girdi. Polis, iş makinelerini durdurmak isteyen bölge sakinlerine müdahale etti.

Abluka sürerken, mahkemeden yürütmeyi durdurma kararı çıktı. Karar, bölge sakinlerinin bekleyişlerini sürdürdüğü alana ulaştı. Mahkeme kararına rağmen kepçeler kazı çalışmasına devam etti. Bölge sakinleri ise “Çalışmayı durdurun” çağrısı yaparak, “Yürütmeyi durdurma kararını okuduk. Siz suç işliyorsunuz. Durun” diye bağırdı.

Türkiye bankacılık tarihinin en pervasız kredisinin ipoteği olan 300 dönümlük arazi şimdi polisli, iş makineli bir müdahalenin konusu… Bakalım daha neler göreceğiz…

- Advertisment -