Ana SayfaHaberlerDünyaTürkiye büyükelçisi, Herzog’a güven mektubunu Türkiye’nin başkent kabul etmediği Kudüs’te verecek… Bu...

Türkiye büyükelçisi, Herzog’a güven mektubunu Türkiye’nin başkent kabul etmediği Kudüs’te verecek… Bu bir sorun yaratır mı?

Türkiye ve İsrail ilişkilerini normalleştirme ve karşılıklı olarak büyükelçi atama kararı aldı. Sıra isimleri belirlemede, ardından büyükelçiler cumhurbaşkanlarına güven mektuplarını sunacak. Müstakbel Türkiye büyükelçisi güven mektubunu İsrail’in başkent ilan ettiği, Cumhurbaşkanı Herzog’un da ikametgâhının olduğu Kudüs’te vermek zorunda. Fakat Türkiye Kudüs’ü başkent olarak kabul etmiyor. Bu bir sorun yaratır mı? Emekli büyükelçi Yalım Eralp'e sorduk.

Emekli büyükelçi Yalım Eralp, Türkiye’nin müstakbel büyükelçisinin güven mektubunu Kudüs’te verecek olmasının bir sorun yaratıp yaratmayacağı sorumuza şu cevabı verdi:

Söylemediğimizi bırakmadık İsrail’e; ama sonunda İsrail ile ilişkiler düzelme aşamasına geldi. Karşılıklı büyükelçi yollanacak. Henüz olmadı ama olacağı belli.

Büyükelçi görev yapacağı ülkeye güven mektubu ile gider. Evvela mektubun suretini protokol genel müdürüne verir. Daha sonra   güven mektubunun cumhurbaşkanına (ya da devlet başkanına) verileceği gün tespit edilir. Güven mektubu sunulmadan sefir adeta yok sayılır. Hiçbir resmî işlem yapamaz. İşleri işgüder yapar.

İsrail’de cumhurbaşkanının ikametgâhı Kudüs’tedir. Yıllardır oradadır. Güven mektubu burada törenle sunulur. Amman, Nepal ve Vietnam büyükelçileri bu sene sundular. Belki başkaları da vardır. Birleşik Arap Emirliği Sefiri bile güven mektubunu Kudüs’te sundu.

Bizde bazı çevreler “efendim biz Kudüs’ü başkent olarak tanımıyoruz, nasıl orada güven mektubu sunulur” diyeceklerdir. Almanya da tanımıyor; Almanya’da hiç gürültü çıkmadı. Birleşik Arap Emirliğinde de…

Cumhuriyet kurulduğunda sefaretler İstanbul’daydı. Görüşmek için Ankara’ya gelirlerdi. Zamanla sefaretler Ankara’ya taşındı.

Yani, bazıları gürültü çıkartabilir ama buradan ciddi bir sorun çıkmaz.

- Advertisment -