Ana SayfaHaberlerTürkiye ekonomisini yakından izleyen ABD’li ekonomist Hanke: Gerçek enflasyon yüzde 58,75

Türkiye ekonomisini yakından izleyen ABD’li ekonomist Hanke: Gerçek enflasyon yüzde 58,75

Hanke, Türkiye’deki enflasyon oranı hakkında sosyal medyadan paylaştığı grafiğe şu notu ekledi:

“TCMB, Türkiye’nin resmi Ekim ayı enflasyonunu yüzde 19,89 olarak açıkladı. Bu rakamlar gerçeği yansıtmıyor. Yüksek frekanslı verileri ve PPP ilkelerini (kamu özel işbirliği modeli) kullandığımda Türkiye’nin enflasyonunu yüzde 58,75 olarak ölçüyorum, bu [TCMB’nin açıkladığı] sahte resmi oranın neredeyse 3 katı. Bu durum, başkan Erdoğan ve TCMB’nin gündelik sahtekârlığının çok ötesinde bir şey.”

Naci Ağbal’ın ardından ne demişti?

Hanke, geçtiğimiz Mart ayında Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal’ın görevden alınmasının ardından Amerika’nın Sesi Türkçe’ye konuşmuş, Türk Lirası’nın ABD Doları karşısında değer kaybetmeye devam edeceğini söylemişti:

“24 saat içinde Türk Lirası’nın yoğun şekilde elden çıkarıldığını gördük. Önümüzdeki dönemde daha büyük satışlar yaşanabilir. Türk Lirası’nda değer kaybının devam etmesini bekliyorum.”

Hanke, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın faiz meselesine olan yaklaşımını da şöyle eleştirmişti:

“Erdoğan’ın ekonomi, faiz ve para birimine ilişkin yaklaşımına baktığımızda, temelde İslami finans ilkelerini takip ettiği görülüyor. Buradaki ana unsur faizin kesinlikle söz konusu olmaması. Erdoğan resimde faizler olsun istemiyor. Ekonomik ilkeler ve çağdaş finans kuralları açısından bakıldığında dünya o şekilde işlemiyor.’’

- Advertisment -