Ana SayfaHaberlerTürkiye-Ermenistan arasında ilk görüşme bugün… Kars, sınırın açılmasını bekliyor

Türkiye-Ermenistan arasında ilk görüşme bugün… Kars, sınırın açılmasını bekliyor

Türkiye ve Ermenistan arasında normalleşme adımları kapsamında taraflar bugün (14 Ocak) Rusya’nın başkenti Moskova’da bir araya geliyor. Görüşme öncesinde Fransız haber ajansı AFP, Kars’ın doğusundaki Ermenistan sınırında yer alan Akyaka ilçesindeki yurttaşlarla konuştu.

Independent Türkçe’nin çevirdiği haber metninde özellikle iki ülke arasındaki sınırın açılması üzerinde duruluyor. Haberin Independent Türkçe’de yer alan metni şöyle:

“Sınır dünyaya açılan tek penceremiz”

Akyaka Sınır Kapısı, 1991’de Sovyetler Birliği’nin dağılmasıyla Ermenilerle Azeriler arasında çıkan Birinci Dağlık Karabağ Savaşı’nın ardından 1993’te kapatılmıştı.

AFP’ye konuşan Akyaka Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Müdürü Engin Yıldırım, “1993’te sınır kapatıldığından beri bölgemiz ülkenin kör noktası haline geldi. Sınır şimdi bizim dünyaya açılan tek penceremiz” dedi.

Akyakalılar artık tren istasyonuna “nostalji istasyonu” diyor (AFP).

Sınır kapatılmadan önce Akyaka’daki tren istasyonundan yapılan seferlerle Türkiye ve Ermenistan arasında hem seyahat hem de ticaret düzenleniyordu.

Yıldırım, Akyakalıların diplomatik ve siyasi gelişmeleri yakından takip ettiğini belirterek “Hükümetimiz sınırı açma yanlısı, Ermenistan’ın da öyle olduğuna inanıyorum. Bizim Ermenilerle bir sorunumuz yok, onların da bizle bir sorunu yok” ifadelerini kullandı.

19. yüzyıldan kalma Karabağ adlı otelin sahibi Gaffar Demir de bölgeye artık barışın gelmesini istediğini söyleyerek “Yolumuz var, demiryolumuz var ama Ermenilerle ilişkimiz yok” dedi.

“Herkes için barış vakti”

Bölgede Gürcü, Azeri, Kürt ve diğer etnik kökenlerden kişilerin de yaşadığını belirten Demir, “Herkes için artık barış içinde yaşama vakti” ifadelerini kullandı.

Demir, iki ülke arasındaki sınırın kapalı kalmasının ekonomik açıdan çok anlamsız olduğunu söyledi (AFP).

Eski Kars Valisi Naif Alibeyoğlu, “Bazı fanatik unsurlar söz konusu olabilir fakat bizim halklarımız arasında bir düşmanlık yok” derken, eski valinin kardeşi ve yerel televizyon kanalı Serhat TV’nin kurucusu Alican Alibeyoğlu ise “Birbirimize benziyoruz, aynı şeylere gülüyoruz ve ağlıyoruz” dedi.

- Advertisment -