Ana SayfaHaberlerTürkiye gündeminde teyit edilmesi gereken şeyler

Türkiye gündeminde teyit edilmesi gereken şeyler

Sosyal medyada yayılan kasıtlı ya da kasıtsız yalan ve yanlış bilgiye dayalı paylaşımların izini sürüp gerçekliğe ulaşmaya çalışan Teyit.org’un üzerinde çalışmakta olduğu veya incelemesini yakın zamanda tamamladığı konular arasında Covid-19 pandemisi ve aşısıyla ilgili komplo teorileri öne çıkıyor. Siyasi ve sosyal gündeme ilişkin başlıklar Covid-19’un gerisinde kalsa da kendine yer buluyor.

Teyit’in incelemeye aldığı güncel konulardan seçmeler:

1. ABD’de Covid-19 aşısı olanlara üzerinde üçgen ve göz sembolü olan aşı kartı verildiği iddiası

ABD’de aşı olanlara verilen aşı kartının üzerinde masonik simgeler bulunduğu iddiasıyla paylaşılan video, Teyit’in şu anda incelemekte olduğu konular arasında. İddiayı paylaşanlardan biri, sosyal medyada aşı karşıtı kampanyaların önde gelen sözcülerinden, Van İş Adamları Derneği Başkanı Ahmet Fatih Hatunoğlu.

2. Fotoğrafın Covid-19 aşısı yüzünden simsiyah gözlü doğan insanüstü bebeği gösterdiği iddiası

Eski başbakanlık müşaviri Yasin Aslan’ın sosyal medya paylaşımında, Covid-19 aşısı olmuş Meksikalı bir çiftin bebeğinin siyah gözlü olduğu iddia ediliyor. İddiaya göre, aşılı ailelerden gelen siyah gözlü bebekler hızla yaşlanıyor; iki haftalıkken emekleyip, üç aylıkken yürümeye başlıyorlar. Teyit bu önemli konuyu da araştırma çabasında.

3. Avrupa’da veba salgınının kedilerin ortadan kalkmasıyla başladığı iddiası

Avrupa’da veba salgınının yayılmasında farelerin rol oynadığı genel kabulünden dolayı kedi eksikliği ile veba arasında ilişki sıkça kuruluyor. Teoriye, son dönemde önemli bir katkı geldi: Buna göre, veba salgını öncesinde kedilerin azaltılmasında Vatikan parmağı vardı. Bu da Teyit’in henüz üzerine çalıştığı bir mesele.

4. Fotoğraftaki mezar taşının İmamoğlu’nun ailesine ait olduğu iddiası

Yossi İmamoğlu yazılı ve üzerinde Museviliğin simgelerinden altı köşeli yıldız bulunan bir mezar taşı görseli sosyal medyada Ekrem İmamoğlu’nun akrabalarının mezarı olduğu iddiasıyla paylaşıldı.

Fotoğraftaki mezar taşının, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun vefat eden aile mensuplarına ait olduğu öne sürülüyor. Mezar taşında İbranice semboller ve Davut yıldızı ile birlikte “Yossi İmamoğlu” yazdığı görülüyor.

Teyit, incelemesinin sonucunda ulaştığı orijinal fotoğrafta mezar taşının üzerinde Yossi İmamoğlu değil Muharrem Yeğin Eşi Linda Kaden Yeğin yazdığı bilgisine ulaştı. Orijinal fotoğrafın tamamında sol tarafta bir Müslüman kabrinin yer aldığı görülüyor. Orijinal fotoğrafı 2017 yılında paylaşan sosyal medya kullanıcısı, “Mersin’deki mezarlıkta Yahudi, Müslüman ve Hristiyan mezarları barış içinde ve bir arada” notunu düşmüş.

5. İki güneş

Etkin aşı karşıtı hesaplardan @hanifhuman “İki güneş yaklaşık 6 aydır çeşitli yerlerden görülüyor” diyerek iki güneşin yer aldığı bir fotoğraf paylaştı.

Teyit’in incelemesine göre fotoğraf illüstratör sanatçı Mark Garlick tarafından dijital ortamda oluşturulmuş ve “gökyüzünde iki güneşi ve büyük bir ayı olan hayali bir gezegende sakin bir deniz manzarası” notuyla paylaşılmış.

6. İstiklal Marşı’nın 571 hece ve 1453 harften oluştuğu iddiası

Sosyal medyada başlayan İstiklal Marşı’nın 571 hece ve 1453 harften oluştuğu iddiası çeşitli haber sitelerinde de yer bulmuştu.

Teyit, incelemesinde ister İstiklal Marşı’nın yazıldığı Arap alfabesi harfleriyle, ister bugün kullanılan Latin alfabesi harfleriyle okunsun, iki rakamın da gerçek olmadığını ortaya koydu.

- Advertisment -