Ana SayfaHaberlerDünyaTürkiye Haiti’nin iade talebini reddetti: Haiti devlet başkanına suikastin şüphelisi Samir Handal...

Türkiye Haiti’nin iade talebini reddetti: Haiti devlet başkanına suikastin şüphelisi Samir Handal serbest

Haiti Devlet Başkanı Joevel Moise’nin evinin yatak odasında uğradığı suikastta görev almak suçuyla aranırken Türkiye’ye kaçan ve Türkiye’de tutuklanarak yargılanmaya başlayan Filistinli şüpheli Samir Handal’ın Haiti’ye iadesi reddedildi. Mahkeme, suikastla bağlantısında yeterli delil bulunamadığı gerekçesiyle Handal’ı serbest bıraktı.

Haiti Devlet Başkanı Joevel Moise, 7 Temmuz 2021’de başkanlık konutunda bir suikast timi tarafından katledilmişti. Haiti’nin talebi üzerine Interpol’ün kırmızı bülteniyle aranan Filistin asıllı Samir Handal, 15 Kasım 2021’de Miami’den İstanbul’a yaptığı uçak yolculuğunun ardından İstanbul Havalimanı’nda Türk yetkililer tarafından gözaltına alınmış ve tutuklu yargılanmak üzere cezaevine gönderilmişti.

Yargılamaya başlayan ilk derece mahkemesi, Samir Handal’ın Haiti’ye iade edilmesi durumunda hangi cezayı alacağına, cezasının insancıl koşullarda infaz edilip edilmeyeceğine dair detaylı bir açıklamayı Haiti makamlarından talep etti. Haitili yetkililer de yasalarında bulunan zorla çalıştırma cezasının uygulanmayacağını teyit eden bir açıklamayı mahkemeye ibraz etti.

Joevel Moise.

Haiti polisi, Samir Handal’ın suikast timine emir veren şüphelilerden Emmanuel Sanon ile birlikte suikasti planladığını ileri sürüyor. Türkiye’de görülen mahkemede Handal ve avukatları, Handal’ın sadece Sanon’a evini kiraladığını, suikast planlarına dair bir bilgisi olmadığını savundu. Handal, evini doktor olan Sanon’un muayenehane açma talebi üzerine kiraya verdiğini belirtti: “Suikast ile ilgili hiçbir toplantıda yoktum. Suikast haberini radyodan öğrendim.”

Samir Handal’ın Türk avukatı mahkemede Handal’ın Haiti’ye iadesi gerçekleşirse işkence ve kötü muameleye maruz kalacağını ileri sürdü.

Dosyayı inceleyen mahkeme yeterli delil olmadığına kanaat getirdi, suikast şüphelisi Samir Handal’ın Haiti’ye iade talebini reddetti ve serbest bıraktı. Kararı duyan Samir Handal ağlayarak şükretti.

- Advertisment -