BTK tarafından, Hamas lideri İsmail Haniye paylaşımlarını sansürlemesinin ardından “katalog suçlar” gerekçe gösterilerek erişime engellenen Instagram, İsrail’in Gazze’ye saldırıları ve Gazze’de yaşanan dramla ilgili en önemli haber kaynaklarından biri.
Filistinli gazeteciler, yaşanan vahşeti gözler önüne seren ve tüm dünyada İsrail’e karşı protestoları tetikleyen görüntüleri Instagram’da paylaşarak dolaşıma soktu.
Gazzeli sivillerin bombalanma anlarında çektikleri, yardım ihtiyaçlarını duyuran videoları Instagram’da yayıldı.
7 Ekim’den bu yana Gazze’de yaşananları, “Gazze’den Bisan. Ve hâlâ hayattayım” diye başlayan Instagram videolarıyla anlatan 25 yaşındaki Gazzeli yapımcı Bisan Owda, bütün dünyada Gazze farkındalığı açısından simge isimlerden oldu.
4,7 milyon takipçisi olan Owda, Instagram’da yayımladığı Gazze videolarıyla, ABD’de 1941 yılından bu yana radyo ve televizyon alanındaki başarılı isimlere verilen Peabody Ödülü’ne layık görüldü.
Türkiye’de BTK’nın erişime engellemesinden sonra da Instagram’da Gazze’den videolar yayımlanmaya devam ediyor. Türkiye’nin erişim engeli sonrası Gazze’den Instagram’da dolaşıma giren videoları derledik.
12,7 milyon takipçili Eye On Palestine hesabı İsrail’in El Bureij Mülteci Kampı’na saldırısından sonra hayatını kaybeden sivillerin ve çocukların görüntülerini paylaştı.
Türkiye’den Instagram’a erişim engelinin başlamasından saatler sonra, Refah’ta Bilal bin Rabah Camisi yakınındaki bir ev bombalandı.
Enkazdan bir kişi ölü, dört kişi ise yaralı olarak çıkartıldı. Bir kişiye ise henüz ulaşılamadı.
Han Yunus’a yapılan saldırının ardından yakınlarını kaybedenlerin feryatları.
Filistinli bir anne, İsrail’in elinde esir kalıp serbest bırakılan Gazzelilere, 20 yaşındaki oğlu Ömer’i görüp görmediklerini sordu.
Al Jazeera’da yazıları yayımlanan, Filistinli fotoğrafçı Haneen Maher Salem, kendilerini resim çizerek ifade etmelerini istediği Gazzeli beş kız çocuğunun resimleriyle ilgili hissettiklerini anlattığı bir video yayımladı.
Salem, paylaşımında şunları yazdı:
“Gazze’de 300 gün süren soykırımın ardından çocuklardan kendilerini çizerek ifade etmelerini istedim. Acı, korku ve yerinden edilme sahnelerinin yansıtıldığı çizimlerine bakarken üzüntüm tarif edilemezdi. Kâğıttaki çizgiler çektikleri acıların gerçekliğini haykırıyor gibiydi: yıkılmış evler, parçalanmış aileler ve masum gözyaşları. Her bir çizimde, görmezden gelemeyeceğim bir keder ve cesaret hikayesi vardı ve kalbimi bitmeyen acıları ve kederleriyle ağırlaştırıyordu. Soru hala ortada duruyor: Çocuk hakları nerede? Onları koruması gereken kurumlar nerede?”
Gelininden Haniye paylaşımları
Tahran’da uğradığı suikastla hayatını kaybeden İsmail Haniye’nin gelini İnas Haniye de 731 bin takipçili Instagram hesabını aktif olarak kullanmaya devam ediyor.
İnas Haniye, son hikayelerinde İsmail Haniye’nin fotoğraflarını paylaştı.
Öldürülen gazeteci de Instagram’dan yayın yapıyordu
Al Jazeera’nın geçen hafta öldürülen muhabiri İsmail el-Ghoul de hayatını kaybeden kadar 645 bin takipçili Instagram hesabından Gazze’deki gelişmeleri aktarıyordu.