Ana SayfaHaberlerEkonomiTürkiye, ikinci çeyrekte yüzde 21,7 büyüdü

Türkiye, ikinci çeyrekte yüzde 21,7 büyüdü

Türkiye ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde baz etkisinin de desteğiyle yüzde 21,7 büyüdü. Büyümenin bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,9 ile sınırlı kalması dikkat çekti.

TÜİK tarafından açıklanan ikinci çeyrek GSYH verilerine göre,  Türkiye ekonomisi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 21,7 büyüdü. Ekonomistler baz etkisinin de etkisiyle ikinci çeyrekte yüzde 20’nin üzerinde büyüme bekliyordu.

Öte yandan TÜİK, ilk çeyrek büyümesini de yüzde 7,2 olarak revize etti. İlk çeyrek büyümesi yüzde 7 olarak açıklanmıştı.

Büyümenin bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,9 ile sınırlı kalması dikkat çekti.

Türkiye, pandemi etkilerinin en ağır yaşandığı geçen yılın ikinci çeyreğinde yüzde 9,9 küçülmüştü. 

TÜİK verilerine göre üretim yöntemiyle Gayrisafi Yurt İçi Hasıla tahmini, 2021 yılının ikinci çeyreğinde cari fiyatlarla bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 52,4 artarak 1 trilyon 581 milyar 120 milyon TL oldu.

En yüksek büyüme hizmet sektöründe

İkinci çeyrekte; hanehalkı tüketimi yüzde 22,9, kamu harcamaları yüzde 4,2 ve yatırımlar yüzde 20,3 arttı.

İkinci çeyrekte net ihracatın büyümeye katkısı 6,9 puan oldu.

Yıllık bazda en yüksek büyüme yüzde 45,8 ile hizmetler sektöründe yaşandı. Hizmetler sektörünü yüzde 40,5 büyümeyle sanayi izledi.

İnşaatta büyüme yüzde 3,1 seviyesinde kalırken ve tarım, ormancılık ve balıkçılıkta ise yüzde 2,3 oldu. Finans ve sigorta faaliyetleri ise ikinci çeyrekte yüzde 22,7 daraldı.

- Advertisment -