Ana SayfaHaberlerTürkiye ile Mısır'dan üst düzey temas

Türkiye ile Mısır’dan üst düzey temas

2013 yılından bu yana diplomatik ilişkilerin maslahatgüzar seviyesinde ilerlediği Türkiye ile Mısır arasında üst düzey temas gerçekleşti. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Mısırlı mevkidaşı Samih Şukri ile görüştü.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Mısırlı mevkidaşı Samih Şukri ile Ramazan ayını tebrik amacıyla bir görüşme gerçekleştirdi.

Bakan Çavuşoğlu, geçen mart ayında yaptığı açıklamada, Türkiye ile Mısır arasında hem istihbarat düzeyinde hem de dışişleri bakanlıkları düzeyinde temasların olduğunu, diplomatik düzeyde temasların da başladığını açıklamıştı.

Ne olmuştu?

Mısır Devlet Başkanı Abdülfettah el Sisi’nin Muhammed Mursi’yi 2013’te darbeyle devirmesine Türkiye sert tepki gösterdiği için son 8 yıldır Ankara-Kahire hattında diplomatik ilişkiler maslahatgüzar seviyesinde ilerliyordu.

İkili ilişkilerin yumuşayabileceğine ilişkin ilk sinyaller ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Türkiye ile Mısır istihbarat servisleri arasında görüşmeler olduğunu geçen yıl duyurmasıyla gelmişti. Sonrasında taraflar dışişleri bakanları düzeyinde görüşmeler gerçekleştirdi.

Mısır: Libya’dan şartsız çekilme istiyoruz

Al-Arabiya Tv, kaynaklara dayandırdığı haberinde Mısır’ın, Türkiye ile istihbarat düzeyindeki görüşmeleri bir sonraki duyuruya kadar askıya aldığını duyurdu.

Geçen haftalarda, Mısır ve Türkiye’nin normalleşme süreci kapsamında bazı konularda anlaşma sağladığı ve İhvan cemaatine ait televizyon kanalları ile ilgili bazı adımlar atıldığı duyurulmuştu. Buna göre İstanbul’dan yayın yapan İhvan cemaatine yakın Tv’ler, artık siyasi konuları işlemeyecek ve kültürel/toplumsal konulara ağırlık verecek ve yayınlarda Mısır devleti, Mısır Cumhurbaşkanı ve hükümeti aleyhinde beyanatlar verilmeyecekti.

Al-Arabiya Tv, kaynaklara dayandırdığı haberinde Mısır’ın, Türkiye ile istihbarat düzeyindeki görüşmeleri bir sonraki duyuruya kadar askıya aldığını duyurdu.

Kaynaklara göre görüşmeler ‘silahlı milislerin Libya’dan çekilmesi ile ilgili konularda yaşanan yavaşlıktan’ sonra askıya alındı. Mısır, Türkiye’nin nisan ayı bitiminden önce Kahire’de toplantı talebini de askıya aldı.

Kaynaklara göre Türkiye ile Mısır arasında askıya alınan normalleşme görüşmeleri sürecinde öne çıkan talepler şunlar:

-Türkiye, Libya’da askeri uzmanların ve silahlı milislerin çekilmesiyle ilgili atılacak adımlar için zaman tanınmasını talep ederken Mısır Libya’dan şartsız ve hızlı bir çekilme talep ediyor

-Türkiye İhvan ile ilgili bazı adımlar atarken Mısır bu adımların kalıcı hale getirilmesini, Yahya Musa ve Ala el-Semahi’nin Mısır’a teslim edilmesini talep ediyor

-Türkiye normalleşme sürecinde aşamalı olarak ilerlemek isterken, İhvan’a ait televizyon kanalları ile ilgili Ramazan ayından önce bazı ek adımlar atılacağını Mısır tarafına bildirdi, Mısır tarafı ise İhvan ile ilgili atılacak adımların hızlandırılmasını talep ediyor

-Türkiye, Mısır’a gönderdiği mektupta bazı İhvan üyelerine vatandaşlık verme sürecinin askıya alındığını bildirirken, Mısır bir kısmı Suriye’deki savaşa katılmış olan bazı İhvan üyelerinin teslim edilmesini talep ediyor

-Mısır tarafı, Türkiye’den İhvan’ın siyasi toplantılarının durdurulmasını talep etti, Türkiye İhvan’ın siyasi toplantılarının durdurulduğunu ve bazı İhvan üyelerinin aileleriyle birlikte Türkiye’den ayrıldığını bildirdi. (Al-Arabiya, Russia Today)

- Advertisment -