Ana SayfaHaberlerTürkiye nüfusunun yüzde 10’u atanmış belediye başkanlarıyla yönetiliyor

Türkiye nüfusunun yüzde 10’u atanmış belediye başkanlarıyla yönetiliyor

HDP, 31 Mart 2019 seçimlerinde toplam 65 belediye başkanlığı kazandı, fakat Kars Belediyesine kayyım atanmasıyla birlikte HDP’nin elinde, ikisi belde olmak üzere yalnızca 6 belediye kaldı. Böylece Türkiye nüfusunun yüzde 10’u atanmış belediye başkanlarınca yönetilir hale geldi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP), 31 Mart 2019’da yapılan yerel seçimlerde 3’ü büyükşehir belediyesi (Diyarbakır, Van, Mardin), 5’i il belediyesi (Kars, Iğdır, Batman, Siirt, Hakkari), 45’i ilçe ve 12’si belde olmak üzere toplam 65 belediye başkanlığı, 1230 belediye meclisi ve 102 il genel meclisi üyeliği kazandı.

İstanbul, Ankara, İzmir, Kocaeli, Adana, Mersin ve Antalya gibi milletvekili çıkarttığı şehirlerde aday göstermeyen HDP, yarıştığı büyükşehir belediyesi seçimlerinde 1 milyon 137 bin 552 oy alırken, belediye başkanlığı seçimlerinde 1 milyon 951 bin 185 seçmen tarafından desteklendi. Belediye meclislerinde HDP’ye oy veren seçmen sayısı ise 2 milyon 409 bin 485’di.

Fakat bu belediyelerin 6’sında seçimi kazanan HDP’li adaylara KHK’yla ihraç edildikleri için Yüksek Seçim Kurulu kararıyla mazbata verilmedi. 48 belediyeye kayyım atanırken, 4 belediye başkanı partisinden istifa etti. Bir belediye başkanı da HDP’den ihraç edildi.

Böylece 2 Ekim itibariyle HDP’nin elinde 65 belediyeden sadece altısı kaldı: Adıyaman-Kömür (belde), Ağrı-Patnos, Diyarbakır-Çınar, Erzurum-Karaçoban, Şırnak Silopi, Şırnak-Balveren (belde).

HDP’li 35 belediye eş başkanı halen tutuklu. 7 il genel meclisi üyesi ile 75 belediye meclisi üyesi de görevden uzaklaştırıldı. Bu üyelerin 19’unun yerine kayyım atandı.

Gözaltına alınan 125 belediye meclis üyesinden 11’i tutuklandı. Diyarbakır Yenişehir Belediye Eş Başkanı Belgin Diken, Siirt Belediye Eş Başkanı Berivan Helen Işık, Siirt Baykan Beldesi Eş Başkanı Özden Gülmez ise ev hapsinde tutuluyor. 

- Advertisment -