Ana SayfaHaberlerDünya“Türkiye İsrail’e büyükelçi göndermeye hazır”

“Türkiye İsrail’e büyükelçi göndermeye hazır”

İsrail’de Netanyahu’nun Likud partisine yakın Hayom gazetesine konuşan adı verilmeyen üst düzey bir Türk yetkili, Türkiye’nin İsrail’e büyükelçi göndermeye hazır olduğunu söyledi. Gazetenin manşetten verdiği habere göre Türkiye'nin tek isteği İsrail’in de eş zamanlı olarak büyükelçi ataması.

İsrael Hayom gazetesinin manşet haberine göre; Türkiye’den üst düzey bir yetkili gazeteye konuşarak İsrail’in Türkiye’ye eşzamanlı olarak büyükelçi ataması halinde Türkiye’nin Tel Aviv’e büyükelçi atamaya hazır olduğunu bildirdi. İsrail Dışişleri Bakanlığı gazeteye bir yorum yapmadı.

Türkiye, 2018’de Trump yönetiminin Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıması üzerine, Türkiye’nin Kudüs’ü asla başkent olarak tanımayacağını bildirerek, Tel Aviv Büyükelçisini geri çekmişti.

İki ülke arasında son 10 yılda Mavi Marmara başta olmak üzere çeşitli nedenlerle sık sık diplomatik sorunlar yaşandı. 2016’da imzalanan Mavi Marmara anlaşması sonrasında karşılıklı atanan büyükelçilerin de ömrü iki yıl olmuştu.

Türkiye’nin Doğu Akdeniz konusunda İsrail’le birlikte hareket etmek için girişimlerde bulunduğu, istihbarat düzeyinde temasların sürdüğü daha önce de haber oldu. İsrail tarafına göre Türkiye ile ilişkilerde en büyük engelin Hamas örgütü üyelerinin İstanbul’daki varlıkları olduğu bildiriliyor.

BAE, Bahreyn, Umman, Sudan gibi Arap ülkeleriyle yakınlaşan, Suudi Arabistan’la ilişkilerini normalleştirme arifesinde olan İsrail’in bu ülkelerle sorunları olan Türkiye ile yakınlaşmaya sıcak bakmadığı iddia ediliyor.

- Advertisment -