Ana SayfaHaberlerTürkiye, sefalet endeksinde baştan 21’inci, hukukun üstünlüğü endeksinde sondan 22’inci

Türkiye, sefalet endeksinde baştan 21’inci, hukukun üstünlüğü endeksinde sondan 22’inci

İşsizlik, enflasyon, faiz oranı ve milli gelir gibi ekonomik göstergelerin esas alınarak hesaplandığı Dünya Sefalet Endeksi’nde Türkiye 156 ülke içinde 21. sırada yer aldı.

Sefalet sıralamasında Türkiye Avrupa ülkeleri arasında ilk sırada yer alıyor. Endekste sıralamanın yükselmesi ülkede sefaletin arttığını ve ekonominin kötüye gittiğini gösteriyor.

Dünya Sefalet Endeksi’nin zirvesinde enflasyonun rekor seviyelere ulaştığı Güney Amerika ülkesi Venezuela bulunuyor.

Venezuela’nın komşusu Guyana ise Sefalet Endeksi’nin son sırasında yer alarak bu alanda en iyi ekonomik göstergelere sahip ülke oldu.

Dünya Sefalet Endeksi, Amerikan John Hopkins Üniversitesi’nden ekonomist Steve H. Hanke tarafından hazırlandı.

Hukukun üstünlüğünde sondan 22’inci

Dün 2021 Hukukun Üstünlüğü Endeksi de (Rule of Law Index) yayımlandı. Buna göre Türkiye, hukukun üstünlüğü konusunda 139 ülke arasında 117’inci sırada yer aldı. 2020 yılında 107’inci sırada olan Türkiye bir yıl için 10 puan birden geriledi.

The World Justice Project’in (WJP) hazırladığı 2021 endeksinde hukukun üstünlüğü başlığı devlet yetkililerin üzerinde kısıtlamalar, yolsuzlukla mücadele, şeffaflık, temel haklar, kişilerin can ve mal güvenliği, hukuki ve idari düzenlemelerin uygulanması ve vatandaşların adalete erişebilirliği alt başlıkları altında ele alındı.

Hukukun üstünlüğünde ilk 10’da yer alan ülkeler; Danimarka, Norveç, Finlandiya, İsveç, Almanya, Hollanda, Yeni Zelanda, Lüksemburg, Avusturya ve İrlanda oldu. Geçtiğimiz yıl da ilk üçte Danimarka, Norveç ve Finlandiya vardı.

Sudan, Rusya, Çin ve Belarus’un gerisinden kalan Türkiye’yi Kongo ve İran takip etti.

Türkiye, Doğu Avrupa Bölgesi ülkeleri sıralamasındaysa 14 ülke arasında 14’üncü sırada yer aldı. 2020’de de 14 ülke arasında son sıradaydı.

- Advertisment -