Ana SayfaHaberlerEkonomiTürkiye'nin gıda enflasyonu, OECD üyesi 37 ülkenin gıda enflasyonunun toplamıyla yarışıyor

Türkiye’nin gıda enflasyonu, OECD üyesi 37 ülkenin gıda enflasyonunun toplamıyla yarışıyor

Ekonomik Kalkınma ve İş Birliği Örgütü (OECD) 2024 yılı Ocak ve Şubat ayı gıda enflasyonu raporunu açıkladı. Rapora göre diğer OECD ülkelerinde gıda enflasyonu düşme trendindeyken, trendin tersine hareket eden Türkiye 71,1’lik bir oranla zirvede. Türkiye’nin gıda enflasyonu oranı, geriye kalan 37 ülkenin enflasyon toplamından sadece 28,4 puan eksik. Türkiye’nin ardından en yüksek gıda enflasyonuna sahip 30 ülkenin toplamı Türkiye’nin oranına eşit. Listede Türkiye’nin en yakın rakibi İzlanda. Yüzölçümünün yaklaşık yüzde 90’ı buzlarla kaplı İzlanda’da gıda enflasyonu oranı Türkiye’den 63,6 puan daha az…

Pandemi, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali, enerji fiyatlarındaki artış ve iklim krizi gibi nedenlerle yükselen küresel gıda fiyatları son dönemde dünya genelinde düşme eğiliminde. Buna karşılık Türkiye’de gıda fiyatları artmaya devam ediyor.

Ekonomik Kalkınma ve İş Birliği Örgütü’nün (OECD) 2024 yılı Ocak ve Şubat ayı gıda enflasyonu raporuna göre Türkiye yüzde 71,1’le 38 OECD üyesi ülke arasında ilk sırada yer alıyor.

Raporda bulunan ülkelerin hepsinin açık farkla üzerinde olan Türkiye ile 2. sırada yer alan İzlanda arasında 63,6’lık bir fark bulunuyor.

Bir başka dikkat çeken nokta ise; OECD üyesi ülkelerin ortalamasının 5,3; Avrupa ülkeleri ortalamasının 3,3; Avrupa Birliği üyesi ülkelerin ortalamalarının ise 3,0 olması.

Rapordaki ülkelerin enflasyon toplamları 99.5 iken Türkiye bu toplama işlemine dahil olduğunda sonuç 170,6’ya çıkıyor.

Yani 37 ülkenin gıda enflasyonu toplamı Türkiye’deki gıda enflasyonundan sadece 24,8 puan fazla.

Mayıs 2023’te Türkiye’de gıda enflasyonu oranı 52.5’ti

OECD’nin yayınladığı Mayıs 2023 raporunda da Türkiye 1. sıradaydı. Fakat o dönemde 52.5’lik bir orana sahip olan Türkiye, oranını 18,6 arttırmış durumda.

Rapordaki diğer ülkelerin oranları ise düşmüş görünüyor.

Resim
- Advertisment -