Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı’nın (OECD) 15 yaş grubundaki öğrencilerin fen bilimleri, okuma becerileri ve matematik alanlarındaki performanslarını ölçtüğü Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı’nın (PISA) 2025 sonuçları açıklandı.
91 ülkenin katıldığı araştırmada Türkiye, üç alanda da 2022 sonuçlarının üzerine çıktı.
Türkiye’de PISA 2025 uygulaması, 14 Nisan-16 Mayıs 2025 tarihleri arasında 56 ildeki 203 okuldan 7 bin 702 öğrencinin katılımıyla bilgisayar üzerinden gerçekleştirildi.
Türkiye, PISA araştırmasına 2003 yılından bu yana katılıyor.
Fen bilimlerinde 19’unculuğa yükseldi
Türkiye’nin en güçlü yükselişi fen bilimlerinde gerçekleşti.
2022’de 81 ülke arasında 34’üncü sırada bulunan Türkiye, 2025’te 91 ülke arasında 19’uncu sıraya çıktı. OECD ülkeleri arasında ise 29’unculuktan 14’üncülüğe yükseldi.
Türkiye’nin fen bilimleri puanı 2022’ye göre 18 puan artarak 494’e ulaştı. OECD ortalaması 482, 91 ülkenin genel ortalaması ise 443 puan olarak gerçekleşti.
Böylece Türkiye fen bilimlerinde hem OECD hem de dünya ortalamasının üzerine çıktı.
Türkiye’nin fen bilimleri puanı 2003 yılında 434’tü. 22 yılda 60 puanlık artış kaydedildi.
Okumada 18’inci sıraya çıktı
Okuma becerilerinde Türkiye, 2022’de 36’ncı sıradayken 2025’te 18’inci sıraya yükseldi.
OECD ülkeleri arasındaki sıralaması da 30’unculuktan 13’üncülüğe çıktı.
Türkiye’nin okuma puanı 2022’ye göre 16 puan artarak 472 oldu. OECD ortalaması 461, tüm ülkelerin ortalaması ise 420 puanda kaldı.
Türkiye böylece okuma becerilerinde de ilk kez OECD ortalamasını geçti.
2018 yılında OECD ortalamasının 21 puan gerisinde bulunan Türkiye, 2025’te OECD ortalamasının 11 puan üzerine çıktı.
Matematikte OECD ortalamasına ulaştı
Matematikte Türkiye’nin puanı 2022’ye göre 9 puan artarak 462’ye yükseldi.
OECD ortalaması 463, tüm ülkelerin ortalaması ise 429 puan olarak açıklandı.
Türkiye böylece matematikte OECD ortalamasının yalnızca bir puan altında kalarak ortalamayı büyük ölçüde yakaladı.
Türkiye, 2022’de 81 ülke arasında 39’uncuyken 2025’te 91 ülke arasında 28’inci sıraya yükseldi. OECD ülkeleri arasındaki sıralaması ise 32’ncilikten 23’üncülüğe çıktı.
Son 10 yılda üç alanda da yükselen tek OECD ülkesi
PISA 2025 Türkiye raporuna göre Türkiye, son 10 yılda fen bilimleri, okuma becerileri ve matematiğin üçünde de performansını sürekli artıran tek OECD üyesi ülke oldu.
Türkiye aynı zamanda 2022’ye kıyasla her üç alanda da puanını en fazla artıran OECD ülkesi olarak öne çıktı.
2003 ile 2025 arasındaki uzun vadeli karşılaştırmada da Türkiye’nin sıralamasında önemli bir iyileşme görüldü.
Fen bilimlerinde 2003’te 35’inci sırada bulunan Türkiye 2025’te 19’unculuğa, okuma becerilerinde 33’üncülükten 18’inciliğe, matematikte ise 34’üncülükten 28’inciliğe yükseldi.
Üst düzey performans gösteren öğrenci oranı arttı
PISA sonuçları, Türkiye’de üst düzey performans gösteren öğrencilerin oranında da artış olduğunu gösterdi.
Fen bilimlerinde üst düzey performans gösteren öğrencilerin oranı 2022’de yüzde 4 iken 2025’te yüzde 7,4’e çıktı. Böylece Türkiye bu alanda yüzde 7,2 olan OECD ortalamasını ilk kez geçti.
Okuma becerilerinde üst düzey performans gösteren öğrencilerin oranı yüzde 1,9’dan yüzde 4,2’ye, matematikte ise yüzde 5,4’ten yüzde 7,9’a yükseldi.
Üç alanda da asgari yeterlilik düzeyine ulaşan öğrenci oranında da artış kaydedildi.
Rapora göre Türkiye’de hem asgari düzeye ulaşan hem de üst düzey performans gösteren öğrencilerin oranı PISA tarihindeki en yüksek seviyesine çıktı.
OECD ortalaması düşerken Türkiye yükseldi
PISA sonuçlarında dikkat çeken bir başka veri ise uzun vadeli eğilim oldu.
OECD ülkelerinde fen bilimleri, okuma ve matematik ortalamaları yıllar içinde gerilerken Türkiye’nin üç alandaki puanları yükseldi.
Türkiye’nin 2003’te 434 olan fen bilimleri puanı 494’e, 441 olan okuma puanı 472’ye, 423 olan matematik puanı ise 462’ye çıktı.
Yazıyı beğendiysen, patronumuz olur musun?
Evet, çok ciddi bir teklif bu. Patronumuz yok. Sahibimiz kar amacı gütmeyen bir dernek. Bizi okuyorsan, memnunsan ve devam etmesini istiyorsan, artık boş olan patron koltuğuna geçmen lazım.
Serbestiyet; Türkiye'nin gri alanı. Siyah ve beyazlar içinde bu gri alanı korumalıyız. Herkese bir gün gri alanlar lazım olur.
